Mini-delta din Tulcea, creată cu fonduri europene, abandonată de autorităţi: „Aduceau îngrăşăminte cu TIR-ul şi le lăsau pe mal“

Mini-delta din Tulcea, creată cu fonduri europene, abandonată de autorităţi: „Aduceau îngrăşăminte cu TIR-ul şi le lăsau pe mal“

Ce s-a ales din Lacul Zaghen Captură video

Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşatescu, dezvăluie faptul că Lacul Zaghen, mini-delta creată artificial pentru a adăposti specii rare, este abandonat de autorităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi după finalizarea proiectului de renaturare cu fonduri europene, în 2016, toată zona, care cuprinde lacul, linia malului şi insulele, aparţine Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost lăsată la dispoziţia braconierilor. 
 
Mălin Muşatescu dezvăluie faptul că braconajul se practică la scară largă. „Cei care vin să monitorizeze apa lacului îi alungă pe copiii care stau cu undiţele în apă, dar braconierii acţionează noaptea, nu ziua. Am găsit mai multe setci în apă pe care le-am distrus, întrucât pescuitul este interzis în zonă“, dezvăluie Muşatescu. 
 
Tot pe vremea când era guvernator, a descoperit că pe malul apei erau depozitate tone de îngrăşăminte, mai precis pesticide, substanţe care sunt periculoase pentru apă şi peşti. „Aceste îngrăşăminte, aduse pe mal cu TIR-ul, urmau să fie folosite pe terenurile agricole din zonă“, spune Muşatescu.
 
Cu regret spune că, atâta timp cât el a condus Rezervaţia, nu a reuşit să schimbe nimic, din cauza corupţiei la toate nivelurile. Astfel că de mini-delta nou creată s-a folosit fiecare după cum a dorit. Un astfel de exemplu, spune el, este folosirea apei din lac la irigarea culturilor agricole: „Când scade nivelul lacului, trebuie să se pompeze apa din Dunăre în lac. Când creşte Dunărea, creşte şi nivelul lacului şi trebuie să se pompeze apa din lac într-un canal. Eu i-am surprins şi când scoteau apa din lac deşi nu era crescut nivelul. Practic, secau lacul şi foloseau apa din canal la irigaţii“, explică fostul guvernator.
 
Lacul Zaghen, situat la intrarea în oraşul Tulcea, în suprafaţă de 200 de hectare, este o mini-rezervaţie creată cu bani europeni. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările