Cu ce probleme se va confrunta viitorul guvernator al Deltei Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării - foto Călin Gavrilaş
Delta Dunării - foto Călin Gavrilaş

Funcţia de guvernator al Deltei Dunării este una politică, astfel că, de câte ori se schimbă un guvern, este înlocuit şi omul care conduce Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi care trebuie să dea piept cu problemele reale ale oamenilor apelor

Guvernatorul Deltei Dunării are funcţia asimilată unui subsecretar de stat şi este numit sau demis de către premier la solicitarea ministrului Mediului. La formarea coaliţiei de guvernare, celor de la USR PLUS le-a revenit această funcţie.

În urmă cu două săptămâni, USR PLUS anunţa că intenţionează să schimbe guvernatorul, post ocupat în acest moment de Ion Munteanu, numit în urmă cu un an de Guvernul Orban. Guvernatorul Deltei este persoana care conduce Administraţia Rezervaţiei, un teritoriu de 580.000 de hectare ce găzduieşte 30 de tipuri de ecosisteme.

Oamenii care trăiesc în deltă enumeră, în general, aceleaşi probleme pe care guvernatorul, oricare ar fi el, trebuie să le rezolve. Sunt probleme semnalate de ceva timp, despre care se ştie la nivelul ARBDD.

Chiar dacă nu au fost, deocamdată, invitaţi să participe la procesul de desemnare a noului guvernator, asociaţiile de pescari vorbesc despre modul în care sunt priviţi locuitorii deltei. „Prima măsură este să redea demnitatea populaţiei locale. Au fost huliţi, numiţi braconieri toţi. Cine a fost primul aici: politicianul sau băştinaşul? Cine a stricat lucrurile de fapt şi de drept? Nu cumva politicul?”, se întreabă Lucian Sanda preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pescari din delta Dunării.

Apoi, spune Lucian Sanda, ARBDD trebuie să implementeze rapid un proiect pentru refacerea populaţiei piscicole, să înceapă lucrările de decolmatare a unor canale, să lucreze la refacerea zonelor de reproducere.

„Există un comitet consultativ al rezervaţiei din care fac parte aşa-zise mari personalităţi, dar nu fac parte din el şi oameni din deltă. Noi nu putem să avem un cuvânt de spus? Mulţi dintre noi avem şi pregătire în domeniu. Trebuie refăcută populaţia piscicolă din deltă. Aici este o problemă. Avem multe idei şi multe propuneri făcute, dar nu s-a dat curs niciuneia”, mai spune Lucian Sanda.

Şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie (care este şi preşedintele PNL pe judeţ) aşteaptă ca primăria să fie invitată să participe în această comisie. „Trebuie discutate acele proiecte comune pe care să le derulăm pentru dezvoltarea turismului şi a municipiului în raport cu delta”, spune Ilie.

Pescuitul sportiv şi plajele sălbatice

O altă problemă pe care pescarii din deltă o semnalează este cea a pescuitului sportiv, care începând cu anul 2017 este gratuit. Acest lucru a dus la înmulţirea pescarilor care vin în deltă şi capturează peşte subdimensionat. Până în anul 2017 se înregistrau la Administraţia Rezervaţiei aproximativ 48.000 de permise achiziţionate de pescarii sportivi într-un an, după intrarea în vigoare a legii care a permis pescuitul sportiv gratuit a explodat numărul permiselor: 176.000 în anul 2019.

„Trebuie reglementat pescuitul sportiv. Din deltă fiecare pleacă cu sacul de peşte mic. A fost genocid. Dacă nu se poate impune o taxă pentru cei care fac parte dintr-o asociaţie de pescuit sportiv, atunci pescuitul să fie pe sistemul prinde şi eliberează”, mai spune Lucian Sanda.

O altă problemă apărută în Delta Dunării este „invazia” turiştilor pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, zone cuprinse în arealul Rezervaţiei Biosferei. În acest caz, Administraţia Rezervaţiei trebuie să găsească soluţii pentru a proteja aceste plaje, mai ales că în vara anului 2020 s-a dovedit că mulţi turişti au intrat cu automobilele până la malul mării, iar la plecare au lăsat grămezi de gunoaie pe plajă.  

Comisie consultativă pentru un viitor guvernator

Dacian Cioloş, liderul PLUS, a anunţat că se va constitui o comisie care va lucra la desemnarea noului guvernator, comisie condusă de Ivan Patzaichin. „Pentru începerea procesului de recrutare, Ivan Patzaichin va forma un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării din care să facă parte asociaţii şi actori relevanţi şi cu interese de protecţie a mediului dar şi de dezvoltare comunitară diverse”, spunea Dacian Cioloş.

Doar că, după numai două zile, pe 17 ianuarie, Patzaichin s-a retras din această comisie, „surprins de violenţa atacurilor la adresa lui” pe acest subiect.

Despre această comisie consultativă nu se ştiu prea multe. „Adevărul” a solicitat USR şi PLUS mai multe detalii cu privire la componenţa comisiei şi mandatul viitorului guvernator, dar până la această oră nu a primit niciun răspuns.

Deocamdată, această comisie consultativă nu este creată, explică deputatul Eugen Terente, preşedintele USR Tulcea. „Comisia are un rol consultativ. Momentan, nu s-a conturat. Am înţeles că vor fi şi oameni din deltă şi asociaţii de aici. Decizia finală aparţine birourilor naţionale reunite”, mai spune Terente.

Citeşte şi:

A murit comandantul Ion Giurgiuvanu: „Şi-a imaginat că poate menţine o activitate privată de transport maritim într-o ţară care nu şi-a dorit“

Misterul oilor moarte de pe nava Queen Hind: au fost îngropate în loc să fie incinerate?



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite