A început prohibiţia la peşte. Câţi braconieri a prins Poliţia Deltei Dunării

A început prohibiţia la peşte. Câţi braconieri a prins Poliţia Deltei Dunării

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Delta Dunării au prins în trei zile mai mulţi braconieri care pescuiseră illegal aproape 200 kilograme de peşte şi 3 ambarcaţiuni cu motor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un număr de 5 infracţiuni comise în perioada de prohibiţie a fost constatat de poliţiştii Serviciului de Poliţie Delta Dunării în perioada 24-26 mai 2018. Ei au confiscat bunuri în valoare de 42.700 de lei: 197 kilograme de peşte, de diferite specii (dintre care 71 kilograme de şalău subdimensionat), 3 ambarcaţiuni, 3 motoare de ambarcaţiuni, 25 de unelte de pescuit (1 năvod de 1.664 metri, 20 de plase monofilament şi 4 setci din fir textil), 4 acumulatori, 2 rame şi 2 cabluri electrice. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.

La 24 mai, pe canalul Lipoveni, au fost depistaţi doi bărbaţi, de 32 şi 62 de ani, din Dunavăţu de Jos, care deţineau 46 kg de somn capturat prin folosirea de dispozitive electrice, precum şi 2 acumulatori la care erau ataşate cabluri electrice. Ambarcaţiunea tip lotca de 6 m cu motor folosită a fost ridicată în vederea confiscării, iar braconierilor li s-a întocmit dosar penal.

La 26 mai, poliţiştii au găsit un bărbat, de 51 de ani, din Sfântu Gheorghe, în timp ce se întorcea din Meleaua Sfântu Gheorghe, zonă în care ar fi desfăşurat activităţi de braconaj piscicol folosindu-se de ambarcaţiunea sa echipată cu motor. În ambarcaţiune erau transportate trei setci din fir textil lungi de 150 m, în care erau 60 kg. de crap. Peştele şi plasele au fost confiscate, iar ambarcaţiunea, motorul, ramele şi rezervorul au fost ridicate în vederea confiscării. Valoare bunurilor confiscate este de aproximativ 7.100 de lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul pescuitului şi acvaculturii.

La 26 mai, pe lacul Sinoe din complexul lagunar Razim-Sinoe, poliţiştii au prins doi bărbaţi, de 50 şi 53 de ani, din Sinoe, cu un năvod de 166 metri cu ajutorul căruia au capturat 71 kg de şalău subdimensionat. Ambarcaţiunea folosită în activitatea de braconaj piscicol, în lungime de 5 m, cu motor, unelta de pescuit de tip năvod şi peştele au fost ridicate în vederea confiscării. „Faţă de cele două persoane sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul pescuitului şi acvaculturii“, transmite Poliţia Tulcea. 

Cât durează prohibiţia

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării informează că în conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministrului Mediului cu nr. 8/174 februarie 2018 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2018, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 7 aprilie – 22 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

În zona care constituie frontieră de stat cu Ucraina, în fluviul Dunărea, prohibiţia se instituie în perioada 22 aprilie - 5 iunie inclusiv, pe o durată de 45 de zile.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în zona Gârla Turcească - Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie - 5 iunie inclusiv. 

În Complexul Razim-Sinoe şi în lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv. 

Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul  Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, următoarele:

  • Pe Dunărea Veche sectorul cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 şi până la confluenţa cu Canalul Răducu, tot timpul anului;
  • Lacul Gâsca din Complexul Somova – Parcheş, tot timpul anului;
  • Lacurile Erenciuc şi Zmeica, tot timpul anului;
  • Cursul vechi al Braţului Sf. Gheorghe (zone cunoscute ca „bucle”), tot timpul anului, cu excepţia zonei cuprinse între km. 16 şi km. 20;
  • Pe braţul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 martie – 13 mai inclusiv şi pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fără a aduce atingere perioadei de prohibiţie instituite la Art. 1 alin.(1).

În mod special, pe teritoriul RBDD, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ-sportiv la ştiucă este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release). Se interzice pescuitul comercial, recreativ şi familial pentru femelele de raci, în perioada de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv, şi femelele şi masculii de raci în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, inclusiv. (Art.7 )

Din prevederile Ordinului privind prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ al scrumbiei de Dunăre, aceasta se stabileşte pe sectoare, astfel (Art. 8): 
a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 7 aprilie – 16 aprilie inclusiv; 
b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie inclusiv;
e) pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o adâncime de 5 km în largul mării şi pe un coridor lat de 2 km socotit câte un kilometru de o parte şi de alta a axului braţelor Sf. Gheorghe şi Sulina. În faţa braţului Chilia, lăţimea coridorului interzis este de un kilometru spre sud de axul braţului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Ţinând seama de prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 449/2008 privind caracteristicile tehnice, condiţiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial şi metodele de pescuit comercial în apele maritime şi continentale, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2018 interzice:

  • folosirea năvoadelor în delta şi în lunca inundabilă a Dunării şi în complexul Razim – Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv;
  • folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălţile, lacurile, gârlele şi canalele de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în perioada 1 iunie – 30 septembrie inclusiv;
  • folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Razim – Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.
  • la propunerea guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului, se poate prelungi perioada de interzicere a folosirii uneltelor de pescuit de tip setcă în bălţile, lacurile, gârlele, şi canalele de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării,, în condiţii hidrologice nefavorabile.
  • pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării” este interzis pescuitul cu cârlige cu nadă (paragate şi pripoane).

Ordinul privind prohibiţia pescuitului prevede că dimensiunile minime ale peştilor şi ale altor vieţuitoare acvatice vii care pot fi pescuite să fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.

Articolul 11, alin. 1, 2 şi 3, prevede condiţiile care permit desfăşurarea activităţii de pescuit, în perioada de prohibiţie, în amenajările piscicole situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

Textul integral al Ordinului privind prohibiţia pescuitului în anul 2017 este disponibil pe site-ul oficial al ARBDD: 
http://www.ddbra.ro/documente/admin/2015/Ordin_prohibitie_23-feb-2018.pdf

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Controale în Delta Dunării. Poliţia a confiscat 17 tone de rapane şi sute de kilograme de peşte

citeste totul despre: