VIDEO Poligrafia din Timişoara, locul în care au apărut „Piticot“, „Nu te supăra frate“,„Dacii şi Romanii“ sau „Păcălici“ a devenit istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea fostei Întreprinderi Poligrafice Banat a fost dărâmată. În locul ei se va ridica complexul Park Plaza, care va cuprinde şi un "zgârie-nor" de 17 etaje.

Urmele vechii industrii comuniste încep să dispară încet. Acum a venit rândul să fie dărâmată fosta Întreprindere Poligrafică (după revoluţie Helicon) de pe Calea Aradului. Un dezvoltator imobiliar a cumpărat terenul pe care s-a aflat fosta poligrafie de stat, pentru a construi un complex modern care va purta numele de Park Plaza, care va fi vecin cu Iulius Town. 

Conform planulurilor, aici se va constuit şi o clădire de locuit şi birouri ce va avea 17 etaje. “Zgârie-norul” de la lângă Parcul Botanic va avea şi două nivele în subteran pentru parcare. În proiectul depus la primărie mai există patru clădiri de zece etaje, cât şi un proiect de amenajare al unui parc. 

Proprietarii terenului de 23.000 de metri pătraţi au depus la Primăria Timişoara Planul Urbanistic Zonal pentru complexul Park Plaza.

Imagine indisponibilă

Întreprinderea Poligrafică a fost cândva una dintre cele mai modern tipografii din perioada comunistă. A fost una dintre cele opt fabrici mari din România unde se produceau jucării din carton şi hârtie. Piticot, Nu te supăra frate, Păcălici, Animale din continente, Dacii şi romanii sunt doar câteva dintre jocurile care s-au făcut la fabrica din Timişoara. 

Imagine indisponibilă

În 1987 s-a făcut o retehnologizare masivă, iar înainte de Revoluţie, pe poarta fabricii ieşeau şapte milioane de jocuri pe an, cea mai mare parte ajungând în Uniunea Sovietică. Pe lângă acestea, aici se făceau reviste, cărţi, manuale şi ziare.

Imagine indisponibilă

În anii de glorie a întreprinderii, între 1960 şi 1989, aici lucrau peste 1.000 de angajaţi.

Între 1960-1989, IPB din Timişoara avea peste o mie de angajaţi, dintre care aproximativ 200 la secţia de tipărire a jucăriilor. Multe dintre produse mergeau la export, în Uniunea Sovietică. După privatizarea prin metoda Mebo, IPB a ajuns în pragul falimentului. Multe dintre utilaje ajungând la fier vechi. Clădirile au fost ruinate. A devenit un loc abandonat pentru foarte mulţi ani.


 

“Dacii şi Romanii un aşa numit joc istoric românesc a apărut la jumătatea anilor ‘70 fiind editat iniţial de Intreprinderea Poligrafică din Timişoara. El a fost creat de Mircea Ivanciu şi a fost unul din cele mai populare jocuri româneşti. Ediţii ulterioare ale jocului au continuat să apară până prin anul 2000. Cutia jocului cuprinde alături de tabla de joc, 12 piese din care cinci soldaţi daci, cinci soldaţi romani, un comandant dac, un comandant roman, două jetoane şi instrucţiunile jocului. La joc iau parte doi jucători. Fiecare în decursul jocului urmăreşte să ajungă primul în cetatea adversarului”, scrie www.muzeuljucariilor.ro.

Imagine indisponibilă


 

„Creatorul jocului Animale din continente este Ioan Nicolau, realizator nu numai al regulamentului jocului dar şi al frumoaselor ilustraţii. Acesta era un promotor al jocurilor logice, bazate pe gândire şi nu pe norocul datorat aruncării zarului. Jocul destinat copiilor între 9-14 ani, este compus din 60 de cărţi de joc ce prezintă diverse animale grupate în cinci serii (cinci continente) şi un pliant cu animalele grupate pe regnuri animale şi o hartă a lumii”, mai scriu cei de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă



Citeşte şi:

Jucăriile preferate ale copiilor din epoca comunistă, fabricate la Timişoara. Cine nu a auzit de „Piticot“, „Dacii şi Romanii“ sau tramvaiul de tablă? FOTO
 

FOTO Ce jucării aveau copiii din România în timpul comunismului. „Conţineau piese mici, puteau fi înghiţite, unghiuri tăioase, vopsea pe bază de plumb“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite