Timişoara: Revoluţia vatmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocarea tramvaielor în Piaţa Maria a fost un moment important al începutului. În zilele cele mai fierbinţi din decembrie 1989, tramvaiele timişorene s-au aflat pe traseu, trecând prin gloanţe sau devenind subit baricade.

Unul dintre cele mai importante momente ale Revoluţiei, considerat de mulţi chiar cel care a declanşat revolta, este blocarea primului tramvai în Piaţa Maria.
Pe data de 16 decembrie, Ion Monoran, alături de alţi câţiva timişoreni adunaţi în faţa casei pastorului Laszlo Tokes, a decis să oprească tramvaiele, pentru a-i îndemna pe călători să li se alăture. Revoluţionarii îşi amintesc că pantograful unui tramvai a fost tras, iar vatmanul care a fost scos de mulţime din cabină a izbutit în plâns. Colegii susţin că acesta a ieşit la pensie şi, cel mai probabil, a plecat acasă, în Moldova.

Angajaţii RATT spun că este pentru prima dată, în 20 de ani, când sunt şi ei întrebaţi cum a fost. „Noi am trecut prin gloanţe, am dus oameni fără să ştim pe cine ducem. A trebuit să lucrăm, chiar dacă se circula cu frică în acele zile. Eu am lucrat pe linia 8, care venea de la gară. Acolo s-au blocat tramvaiele, iar revoluţionarii se urcau pe tampon”, a spus vatmanul Ionică Jecan.

Vagoane făcute sită

Tramvaiele au continuat să iasă din depou şi zilele următoare. Duminica, 17 decembrie, a fost prima zi în care s-a tras. Chiar dacă auzeau împuşcături în tot oraşul, vatmanii nu aveau voie să se retragă în depou.

„Se făceau filtre în mai multe locuri. Vedeam că se adună lumea în grupuri mari. La AEM au spart geamurile şi s-au smuls uşile unui tramvai. Pe linia 9 au tras 5-6 gloanţe într-un vagon. Toţi călătorii s-au pus pe burtă, iar la Neptun au făcut sită tramvaiul. Directorul de atunci ne-a ameninţat că ne dă afară dacă nu ieşim pe traseu”, a declarat Gheorghe Aionesei.

Întâlnirea cu miliţienii

„Am găsit o geantă cu haine de blană. Probabil era din magazinele care au fost sparte. Ne-am dus cu ele la Miliţie, iar în agitaţia aia mai că nu ne-au arestat şi pe noi. Atunci am văzut cum erau bătuţi cu bâte oamenii puşi în genunchi”, a completat Petru Neo. Într-o altă zonă fierbinte, la Modern şi pe fostul „Sălăjan” s-au format baricade cu tramvaie, sparte de tancurile armatei, care au trecut prin ele ca prin brânză. În 17 decembrie, mecanicul Dănuţ Marcoi, se afla la punct fix, în Piaţa Libertăţii.

„A venit unul blond şi a dat foc la ghereta noastră. Le fel au făcut şi cu chioşcul de ziare. Am văzut cum au început să arunce din casa armatei sticle de băutură. De acolo au şi început să tragă”, a povestit Marcoi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite