Timişoara: Cum sunt furaţi şoferii cu trusa medicală

Timişoara: Cum sunt furaţi şoferii cu trusa medicală

Timişoara: Cum sunt furaţi şoferii cu trusa medicală

Un pensionar a descoperit că trusele medicale Vest Investment sunt declarate valabile doi ani, deşi toate produsele din ele au termen de valabilitate cinci ani.

Pensionarul Ioan Teodorescu a descoperit înşelăciunea. „Am fost la inspecţia tehnică şi când mi-au controlat trusa medicală sigilată au observat că este expirată, având termen de valabilitate de doi ani. Dar când am deschis cutia, am observat că toate medicamentele aveau un termen de garanţie de minimum cinci ani”, a explicat Teodorescu.

Şmecherie ieftină

„Legal, expirarea termenului de valabilitate a trusei medicale este motiv de respingere,  dar ţine de bun-simţ să nu te legi de lucruri mărunte. Trebuie să se ţină cont de ceea ce este în trusă şi nu dacă este expirată cutia”, a declarat Constantin Banea, inspector Inspecţie Tehnică Periodică.

Pentru că cei mai mulţi şoferi nu au ocazia să desigileze trusele medicale, nu pot să constate că toate produsele din ele expiră abia în cinci ani. În condiţiile în care pe ambalajul setului de prim-ajutor este un termen de valabilitate de numai doi ani, şoferii sunt practic păcăliţi să cumpere mai devreme alte truse medicale.

„Ceva nu este bine aici. De exemplu, nici eu nu am desigilat cutia până acum, iar să cumperi din doi în doi ani o trusă cu 80 de lei, în loc să faci asta din cinci în cinci ani, nu e normal”, a mai adăugat Ioan Teodorescu, pensionarul care a descoperit şmecheria.

S-au prefăcut că nu ştiu

Compania Vest Investment este închisă până în 1 septembrie. Un singur reprezentant al firmei  a fost de găsit pentru a da explicaţii. „Dacă era trecut pe cutie 24 de luni, înseamnă că cel puţin un produs avea acest termen de valabilitate. Legat de faptul că nu era nicun medicament cu termen de doi ani nu vă pot spune nimic până nu văd”, a declarat un reprezentant al Biroului Comercial al Vest Investment, care a refuzat să-şi decline identitatea.

Trusa medicală obligatorie este impusă de lege


Legislaţia rutieră impune şoferilor să fie dotaţi cu truse medicale. Este vorba practic de un produs care trebuie cumpărat obligatoriu. Trusa medicală trebuie să fie omologată de Ministerul Sănătăţii. În anul 2007 a izbucnit un scandal monstru după ce s-a constatat că numai compania Vest Investment a beneficiat de omologare şi s-a ajuns la un monopol pe piaţă.

„Amenda pentru lipsa trusei medicale sau ieşirea acesteia din termenul de valabilitate poate să fie până la 480 de lei, echivalentul a 8 puncte de amendă”, a spus inspectorul-principal Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările