Societatea Civilă din Timișoara se coalizează împotriva adoptării Legii Antreprenorului Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele membre UE au de aplicat zeci de legi anti criză
Statele membre UE au de aplicat zeci de legi anti criză

Dacă Legea Antreprenorului social, în forma actuală, va trece de votul Camerei Deputaților, aceasta va asigura beneficii fiscale și acces preferențial la achiziții publice unor intreprinderi care nu au nicio legatură cu economia socială.

La jumătatea lunii mai, Senatul a adoptat Proiectul Legii Antreprenorului Social, acesta ajungând acum între primele 20 de puncte pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru ședința din 15 noiembrie, cu propunere de adoptare. Această situație survine în ciuda a numeroase avize negative primite de la organisme de resort și a protestelor membrilor societății civile implicați în dezvoltarea Economiei Sociale și a Antreprenoriatului Social în România.

Ca urmare a acestei situații, mai multe ONG-uri din Timișoara își declară dezacordul față de acest proiect lansat de senatorul Iulian Iancu și pentru adoptarea căruia Camera Deputaților este cameră decizională.

Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la consecințele extrem de negative asupra sectorului Economiei Sociale și al Antreprenoriatului Social pe care îl va avea această lege ordinară, în condițiile adoptării în forma actuală. Proiectul legislativ este profund viciat de erori grave de definire și înțelegere a domeniului de referință, conducând la o reglementare absurdă și total nespecifică normelor europene similare”, se arată într-un comunicat lansat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Pentru o expunere completă a motivelor resping Proiectul Legii Antreprenorului Social, luni, 14 Noiembrie, de la ora 12, la Casa "Adam Müller-Guttenbrunn", va avea loc o întâlnire la care vor participa membrii unei delegații internaționale de experți în Economie Socială, implicați într-un proiect de dezvoltare a domeniului, coordonat de Asociația CRIES.

Proiectul Legii Antreprenorului Social încalcă principiile economiei
sociale

Proiectul de lege are următoarele principale neajunsuri:

1. Expunerea de motive care justifică existenţa acestei legi nu se fundamentează pe informaţii reale despre sectorul economiei sociale
2. Definiţia Antreprenorului social propusă nu corespunde niciunei definiţii la nivel european sau recomandărilor europene în această direcţie
3. Propunerea legislativă suprapune în mod eronat antreprenoriatul social cu responsabilitatea socială a companiilor (CSR).
4. Propunerea legislativă nu recunoaşte activitatea organizaţiilor neguvernamentale, prestatoare pentru jumătate din serviciile sociale oferite în România
5. Propunerea legislativă a fost realizată fără consultarea actorilor economiei sociale şi fără a consulta iniţiatorii unui proiect legislativ similar.

Scrisoarea de protest a fost elaborată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și a fost semnată de peste 130 de actori ai societății civile din România.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite