Se caută poliţişti viteji pe bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda remuneraţiei mici, tinerii vor să îmbrace uniforma de om al legii pentru siguranţa locului de muncă. Rata crescută a şomajului îi determină pe tot mai mulţi tineri bănăţeni să se reprofileze şi să se îndrepte spre o carieră în poliţie.

Până acum, tinerii ieşiţi de pe băncile liceului alegeau să urmeze cursurile unei facultăţi de drept, economie sau management, dar în această primavară, mai marii instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului au rămas surprinşi că meseriile de poliţist sau jandarm încă au căutare. Dovadă sunt zecile de dosare depuse de timişoreni pentru a accede la cele două şcoli de agenţi şi la singura academie de poliţie din ţară.

Concurenţă mare

„Am rămas surprinşi de avalanşa de CV-uri primite. Anul trecut am primit 100 de aplicaţii în decurs de trei luni, iar acum, în nici măcar patru săptămâni, am fost contactaţi de 50 de persoane. Ne aşteptăm la un record de înscrieri. Mulţi află despre munca de jandarm de la prieteni şi rude. E vorba şi de siguranţa locului de muncă. Odată terminată specializarea, candidatul e automat repartizat pe un post. În plus, nicio zi nu seamănă cu alta”, a spus Emilia Fâneaţă, ofiţerul de presă al Inspectorilor de Jandarmi Timiş. Numărul celor care sunt interesaţi să ajungă oameni ai legii e mare, dar şi rata respingerilor e ridicată.

O statistică a Inspectoratului de Poliţie Timiş arată că, în medie, 66 la sută dintre candidaţi sunt respinşi, şi doar o treime dintre cei care sunt acceptaţi la şcolile de agenţi sau la academia de poliţie termină cei doi ani de instruire. La ieşirea de pe băncile facultăţii, reprezentantul legii este remunerat cu un salariu ce porneşte de la 13 milioane de lei, dar orele de lucru depăşesc cu mult media altor meserii.

Contract de muncă încă de pe băncile facultăţii

Tânărul care este acceptat la şcoala de agenţi sau academie semnează un contract pe 9 ani cu Ministerul de Interne. Dacă în intervalul celor 108 luni renunţă la meserie, omul legii este obligat să returneze instituţiei suma plătită pentru şcolarizarea sa. În fiecare zi de facultate, studentul e plătit cu 30 de lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite