Scandalul „Cathedral Plaza“, varianta de Timişoara. USR-Plus nu va vota pentru realizarea complexului imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ortodoxă română din Elisabetin FOTO Ş.Both
Biserica ortodoxă română din Elisabetin FOTO Ş.Both

Consilierii locali de la USR-Plus spun că susţin dezvoltarea Timişoarei, dar nu cu orice preţ. Astfel, aceştia au decis să respingă PUZ-ul pentru proiectul imobiliar Oglinda.

Consilierii locali de la USR-Plus au decis, nu vor vota PUZ-ul pentru Cathedral Plaza varianta de Timişoara. Anunţul a fost făcut de consiliera Aida Szilagyi, care spune că decizia este un semnal clar că astfel de proiecte trebuiesc mai bine cumpănite în viitor şi că ele trebuie să se dezvolte în armonie cu specificul cartierelor şi în respectul comunităţilor locale. 

„Înţeleg nevoia de dezvoltare a oraşului pe verticală. Chiar o inţeleg! Un oraş compact este un oraş sustenabil, în care distanţele se reduc, la fel ca şi nevoia de deplasare. Cu toate acestea nu înţeleg ca această dezvoltare să se facă cu orice preţ, în detrimentul comunităţilor locale, în zone care dintotdeauna au fost dedicate locuinţelor familiale. Consilierii USR-PLUS nu vom vota PU-ul din Piaţa Crucii. Hadeţi să regăsim acea armonie între planurile urbanistice, strategiile de dezvoltare ale oraşului şi acceptabilitatea cetăţenilor. Am încredere că este posibil! Dezvoltare da, cu orice preţ, nu”, a spus Aida Szilagyi. 

GALERIE FOTO

PUZ-ul pentru dezvoltarea imobiliară Oglinda se află în dezbatere publică la Primăria Timişoara. 

Cartierul de blocuri ar urma să fie ridicat pe locul fostei fabrici Oglinda, lângă una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, construită în 1894 pe locului unei biserici de lemn din 1794, care a fost mistuită de flăcări. 

Biserica ortodoxă română din Elisabetin

Blocurile noi urmează să fie lângă vechea biserică Foto: Ş.Both
 

Societatea Timişoara, organizaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, Mitropolia Banatului şi locuitorii din zona Piaţa Bisericii vor să împiedice începerea proiectului imobiliar. 

„Consiliul Parohial şi-a exprimat întotdeauna dezacordul faţă de această construcţie. Nu pentru că ar avea ceva cu modernizarea şi dezvoltarea urbanistică a Timişoarei. Nu poţi să construieşti în imediata vecinătate a unui monument istoric un ansamblu urbanistic format din mai multe blocuri, pe un teren foarte mic, de 2.300 de metri pătraţi. Pe lângă faptul că este modern, nu se încadrează nici în zona istorică şi în plus legea trebuie respectată. Înălţimea să nu depăşească biserica, să se facă un studiu de impact asupra rezistenţei bisericii având în vedere că în acest PUZ sunt prevăzute parcări subterane. Aşteptăm cu mare interes care va fi reacţia Consiliului Local cu privire la această construcţie”, a declarat, pentru Adevărul, Cristian Niculescu, parohul bisericii ortodoxe din Elisabetin. 

Proiect Oglinda

În cadrul ultimei dezbateri publice organizate pe Zoom, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar a explicat că proiectul a suferit numeroase modificări pentru a se ţine cont de doleanţele locatarilor.  

Arhitectul Radu Puica a încercat să îi liniştească pe locatarii din imediata vecinătate, spunând că nu vor fi ferestre orientate către ei şi că zona verde va ocupa 25% din spaţiu, iar înălţimea noilor construcţii va fi sub cea a bisericii. 

Biserica ortodoxă română din Elisabetin

Fosta fabrică Oglinda se află într-un cartier de case Foto: Ş.Both
 

“Considerăm că acest proiect respectă legislaţia şi normele de etică urbană în acest cartier istoric şi lângă biserică”, spunea avocatul Mihnea Onofrei, reprezentantul investitorilor de la Oglinda. 

Vă mai recomandăm:

Scandalul „Cathedral Plaza“, varianta Timişoara: blocuri lângă una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Timiş

Panoramă spectaculoasă din cea mai înaltă clădire din Timişoara. Cât costă luxul să vezi din locuinţă tot oraşul FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite