Sârbii au ajuns cu ciclostrada la frontiera cu România. Când se va putea pedala de la Timişoara până la Zrenjanin FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de biciclete de pe teritoriul Serbiei FOTO Facebook/Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar
Pista de biciclete de pe teritoriul Serbiei FOTO Facebook/Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar

Sârbii au ajuns cu pista de biciclete de pe digul Begăi la frontiera României. Nu mai este mult până când se va putea pedala de la Timişoara până la Zrenjanin, o distanţă de aproximativ 75 de kilometri.

GALERIE FOTO

Pista de cicloturism de pe digul canalului Bega este unul din cele mai ample şi aşteptate proiecte transfrontaliere între România şi Serbia, care include şi repornirea navigaţiei internaţionale pe Bega.  

Sârbii au demarat lucrările la realizarea pistei în 2018, iar acum sunt în ultima fază de implementare a proiectului, conform calendarului urmând să fie gata până în vara anului 2021. 

O parte din pistă era deja construită în Serbia, mai exact cea dintre Zrenjanin şi Klek (zece kilometri). Noul proiect cuprindea practic construcţia drumului între Klek, localitatea de frontieră Srbski Itebej şi conexiunea cu pista din România. 

Pista din România este utilizată din 2015 

Partea română a inaugurat pista de cicloturism în martie 2015. Aceesta are o lungime de 37 de kilometri (o lăţime de doi metri, opt refugii laterale). Începe de la marginea Timişoarei, în aval de Podul Modoş, acolo unde s-a făcut joncţiunea cu pista de biciclete a oraşului (realizată de către Primărie), şi continuă de-a lungul Begăi, pe coronamentul digului de apărare împotriva inundaţiilor, până la frontieră. 

FOTO Cum arată acum ciclostrada de 37 de kilometri care leagă Timişoara de Serbia. Numeroase locuri de popas, zone de încărcat „bateria“ şi chiar un ştrand

Punct de trece a fronierei pentru vapoare şi biciclete 

Pentru a realizarea proiectului, este nevoie şi de deschiderea unui punct de trecere a frontierei între Serbia şi România. Acesta va fi în dreptul localităţilor Otelc (judeţul Timiş) şi Srbski Itebej (districtul Banatul Central-Voivodina), şi va putea fi utilizat de ambarcaţiuni, biciclişti şi pietoni. Va facilita practic legătura pe apă cât şi cu biciclete între Timişoara şi Zrenjanin. 

Pista de bicicletă care leagă Timişoara de Zrenjanin FOTO Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar

Fiecare parte aveau de realizat proiectul tehnic pentru punctul de trecere a frontierei. În acest caz, sârbii s-au mişcat mai repede, proiectul lor fiind deja gata. Municipalitatea Zitiste va începe foarte curând construcţia propriu zisă a punctului de trecere. Vama din partea vecină va fi realizată pe un teren de 46 de hectare. Conform planului aprobat de administraţia oraşului Zitiste, punctul urmează să funcţioneze după un orar, între orele 7.00-19.00. Cele două părţi vor avea însă posibilitatea să discute despre prelungirea programului.  

Pista de bicicletă care leagă Timişoara de Zrenjanin FOTO Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar

Un proiect complex 

Pista de pe teritoriul României a costat aproape 2,4 milioane de euro, din fonduri europene în cadrul programului IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania-Republica Serbia. În cadrul acelui prim proiect transfrontalier, sârbii au făcut studiul de fezabilitate şi proiectul pistei de la ei. Ei au accesat apoi fonduri pe următoarea stagiune de finanţare, 2017-2020, pentru construcţia propriu zisă. 

Pista de bicicletă care leagă Timişoara de Zrenjanin FOTO Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar

Traseul pistei de biciclete de pe digul canalului Bega va avea aproximativ 75 de kilometri, între Timişoara-Utvin- Sânmihaiu Român, Uivat-Otelec (pe partea română) şi Sârbski Itabej, Novi Itabej, Torak, Zitişte, Klek şi Zrenjanin (pe partea sârbă).  

Pista de bicicletă care leagă Timişoara de Zrenjanin FOTO Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar

SURSA FOTOGRAFII Facebook/Biciklistička staza Zrenjanin - Temisvar
 

Promovarea turismului între Otelec şi Zenta 

Între comuna timişeană Otelec şi localitatea sârbă Zenta a fost semnat, luna trecută, un proiect european transfrontalier pentru promovarea turismului pe biciclete pe traseul noii piste de pe malul canalului Bega. Proiectul în valoare de aproximativ 300.000 de euro (100.000 pentru Otelec şi 200.000 pentru Zenta) propune realizarea unui studiu despre localităţile aflate pe traseul pistei, identificarea obiectivele turistice, despre gastronomia locală cât şi despre posibilităţile de cazare. Apoi, urmează şi o campanie de promovare. 

image


 

Vă mai recomandăm să citiţi:
 

Popasul din livadă unde îşi pot reîncărca „bateriile“ bicicliştii care se încumetă pe pista de pe digul Begăi, spre graniţa cu Serbia FOTO

Pista de biciclete de pe digul Begăi, un proiect european executat şi întreţinut româneşte. „Unora le e ciudă că vine civilizaţia peste ei“ FOTO

Visul bănăţenilor din România şi Serbia: Să pedaleze pe pista de biciclete de pe dig şi să navigheze pe Bega între Timişoara şi Zrenjanin

FOTO Pedalare din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Pista de cicloturism de pe digul Begăi a fost inaugurată oficial

Vapoare între Timişoara şi Serbia, proiectul exotic de 6 milioane de euro. Cum a distrus „războiul rece“ între Dej şi Tito navigaţia înfloritoare pe râul Bega

FOTO Cele mai frumoase rute pentru bicicliştii din Timişoara. Se poate pedala în voie în jurul oraşului, în pădure, pe dealuri şi pe malurile apei

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite