Raport devastator „Save the Children” despre copiii din România. Ţări din Africa înregistrează performanţe mai bune în protecţia copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame.

Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale „Save the Children”, care a fost dat publicităţii pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului.

Dintre toţi indicatorii urmăriţi în raport, mortalitatea infantilă şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame. 

Astăzi, copiii trebuie să se bucure, dar adulţii trebuie să fie conştienţi că România ocupă locul 52 din 172 de ţări la indicele Sfârşitul copilăriei. Sub ţări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania, care au medie superioară României. Acest indice ne plasează în rândul ţărilor care oferă copiilor <copilării furate>”, a declarat medicul timişorean Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii România. 

Indicele privind Sfârşitul copilăriei (End of Childhood Index) clasifică 172 de ţări, luând în considerare zone în care copilăria este cel mai puţin afectată şi zone în care este cel mai mult erodată. Indicatorii utilizaţi pentru a măsura sfârşitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriţia care stopează creşterea, abandonul şcolar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescenţă, strămutarea cauzată de conflicte şi omuciderea copiilor. 

Mortalitatea sub vârsta de cinci ani

Dintre membrii Uniunii Europene, doar România şi Bulgaria nu figurează în topul clasamentului format din 37 de ţări cu scoruri mari sau foarte mari în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor.

România se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub cinci ani (11,1 la o mie de naşteri), doar Moldova şi Albania având rate mai ridicate. 

Salvaţii Copiii desfăşoară constant încă din 2011 campania dedicată scăderii mortalităţii infantile. Mortalitatea neonatală are şi ea ratele cele mai jalnice din Uniunea Europeană. Atragem atenţia vizavi de acesta 11,1 la o mie de mortalitate de până la cinci ani. Prin comparaţie, rate de patru ori mai mici înregistrează Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia şi Slovenia. Mortalitatea de până la un an ne plasează la dublul medie Uniunii Europene”, a declarat Mihai Gafencu, medic la Spitalul de Copii din Timişoara. 

Copii cu copii – riscurile sarcinii în adolescenţă

Efect al lipsei accesului la îngrijiri şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. 

Asta este situaţia, trebuie să fim conştienţi de ea. De faptul că sarcina la risc în adolesenţă este în creştere. Stăm mai rău decât decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3). Asta înseamnă naştere în adolescenţă. Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă, iar lucrurile astea trebuie să fie privite şi de politicieni cu atenţie”, a spus Mihai Gafencu.

În Europa, doar două state prezintă o situaţie relativ mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de naşteri. 

Datele Eurostat din 2015 arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 şi 17 ani. Adică 4,7% din totalul naşterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 şi 14 ani. Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile copiilor să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară”, a mai arătat Gafencu.

Impactul devastator al căsătoriilor timpurii

Căsătoria înainte de vârsta de 18 ani reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor şi este ilegală într-un număr tot mai mare de ţări. În privinţa acestui indicator, România nu a ieşit din zona de risc: 6,7% dintre adolescenţi cu vârsta între 15 şi 19 ani s-au căsătorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) şi Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate. 

"În mod surprinzător, ţări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice şi politice se clasează înaintea României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) şi Brazilia (3,9%)”, a mai spus Gafencu.

Criza abandonul şcolar în România 

La indicatorul abandon şcolar în ciclul primar şi gimnazial, România rămâne printre ţările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situaţia globală, însă îngrijorător la nivel european. 

Continuând comparaţia cu statele europene, România este depăşită doar de Moldova (17,9%) şi Macedonia (13,1), celelalte state cu excepţia Maltei (10,4) situându-se la distanţă mare, sub valoarea de 10 procente.

Aceste cifre trebuie să ne îngrijoreze. Câtă vreme inconştienţa va continua şi alte subiecte vor face titlurile importante ale zilelor noastre, şi doar o dată pe an de amintim de copii, nu vom rezolva problemel. Nouă ne mor mai de 16.000 de copii, înainte de a împlini vârsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile. Avem 282.000 de copii care nu frecventează şcoala, unul din 12 copii între 7 şi 17 ani nu merge la şcoală. 700 de fete anual devin mame înainte de 15 ani. Să privim lucrurile astea în faţă. Suntem în topul negru al Europei la miresele copii: una din 15 fete ani cu vârste între 15 şi 19 ani se căsătoreşte. Toate acestea, dublate de sărăcie, în toate indicatoarele europene, ne fac ca unul din doi copii să fie declaraţi la risc de excluziune socială şi de sărăcie în ţara de care dorim să ne mândrim. Asta este situaţia reală şi bilanţul de Ziua copilului. Şi ne putem extinde la alte şi altele: obezitatea copilului, lipsa de activitate sportivă, deformările coloanei, problemel psihice care apar pentru că părinţii sunt plecaţi în străinătate, violenţa extremă din mediul în care ei trăiesc. Suntem pe ultima sută de metri pentru ca să ne mai putem numi o ţară a Europei. Să nu uităm că suntem o ţară scutită de mari dezastre naturale sau de războaie, chiar şi de valul de refugiaţi”, a mai declarat Mihai Gafencu. 

La nivelul cel mai de jos al Indicelui privind Sfârşitul copilăriei se situează Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană şi Somalia. La polul opus, ţările în care copilăria este cel mai puţin ameninţată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda şi Suedia, toate aflate în Europa. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite