Proiecte europene în valoare totală de 1,32 miliarde euro în implementare în Regiunea Vest pe ciclul 2014-2020

Proiecte europene în valoare totală de 1,32 miliarde
euro în implementare în Regiunea Vest pe ciclul 2014-2020

Tramvaiele Imperio fabricate la Arad sunt achiziţionate de primării pe fonduri europene  FOTO Ş.Both

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a prezentat bilanţul cu privire la stadiul implementării Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în Regiunea Vest, la finalul anului 2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest aferentă POR 2014-2020, gestionată de ADR Vest, este de 643,65 milioane euro - fonduri nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat). 
 
Faţă de alocarea iniţială, în Regiunea Vest au fost contractate până în prezent 760 de proiecte, în valoare totală de 1,32 miliarde euro. Acestea reprezintă investiţii cu o valoare a finanţării nerambursabile de 1,07 miliarde euro. 
 
În cursul acestui an au fost evaluate proiectele depuse în cadrul a şapte noi apeluri de proiecte, iar în urma demersurilor realizate de către Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională (ROREG), a fost aprobată supracontractarea tuturor proiectelor aflate în lista de rezervă aferentă axelor 3, 4, 10 şi 13. La nivelul Regiunii Vest, această reuşită s-a transpus în contractarea a încă 80 de proiecte de pe lista de rezervă. 
 
Astfel, în vestul ţării, la nivelul actualului POR mai sunt în curs de contractare proiecte în valoare nerambursabilă de 107,36 milioane euro. 
 
„Pe lângă suma de 643 de milioane de euro pe care am avut-o alocată în cadrul Programului Operaţional 2014-2020, am reuşit să aducem suplimentar în regiune peste 530 de milioane de euro în urma supracontractării proiectelor aflate în lista de rezervă. Practic am dublat suma pe care am avut-o alocată, sumă care, în acest moment, cu toate proiectele pe care le avem în contractare, pentru că încă mai avem contracte în pregătire, va conduce, estimăm noi, la 182% faţă de valoarea alocată la începutul programului. Pe anul 2020 am îndeplinit ţinta de absorbţie la nivel de program, nu există niciun risc de dezangajare, de a pierde bani europeni, dar atrag atenţia că presiunea va creşte foarte mult în anii următori”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.  Descentralizarea fondurilor europene aduce mai mulţi bani
 
Dacă vorbim despre perspectivele pentru perioada de programare 2021-2027, România va beneficia de fonduri în valoare de 87,4 miliarde euro, conform estimărilor, prin mai multe instrumente de finanţare.  
 
Odată cu descentralizarea managementului fondurilor europene destinate dezvoltării regionale, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest deţine rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027. ADR Vest a elaborat deja o primă versiune a POR Vest 2021-2027, care a fost transmisă spre analiză Comisiei Europene. În prezent au loc negocieri cu reprezentanţii Comisiei pe marginea noului program.  
 
„Am avut aprecieri pozitive din partea Comisiei Europene, estimăm că în toamna anului viitor vom putea lansa primele apeluri. Alocarea totală de care vom beneficia este dublă faţă de cea pe care am avut-o pe actualul program. Regiunea Vest va avea la dispoziţie 1,13 miliarde de euro, o sumă consistentă doar pe POR, ceea ce este un lucru extraordinar”, a adăugat Sorin Maxim.  

 
Directorul general al ADR Vest vorbeşte despre necesitatea de a pregăti un număr cât mai mare de proiecte mature, care să poată fi finanţate prin noile programe care vor fi disponibile, fie că dvorbim despre Politica de Coeziune – programele operaţionale, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, unde regiunile vor avea acces la sume consistente (credit şi grant), Fondul pentru Tranziţie Justă, la care va avea acces judeţul Hunedoara, SURE sau Politica Agricolă Comună.   
 
În cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020 a existat posibilitatea de a finanţa realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru o serie de proiecte ale unităţilor administrativ-teritoriale. Un număr de 40 de proiecte, în valoare totală de 331 de milioane de euro (valoarea eligibilă care va fi finanţată), vor fi pregătite la nivelul Regiunii Vest în această primă etapă. Sunt proiecte de regenerare urbană, dar şi initiative care vizează mobilitatea urbană, drumurile judeţene, taberele şcolare sau turismul. 

Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările