Premieră în România! Staţie de filtrare a aerului cât un chioşc de ziare şi „randamentul unei păduri”, montată în centrul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii staţiei de filtrare a aerului susţin că pot curăţa 12.000 de metri cubi de aer pe oră, pe o rază de 350 de metri
Producătorii staţiei de filtrare a aerului susţin că pot curăţa 12.000 de metri cubi de aer pe oră, pe o rază de 350 de metri

Cu „sabia” Uniunii Europene deasupra capului din cauza poluării cu praf, Primăria Timişoara a achiziţionat, în premieră naţională, cu aproximativ 700.000 de lei fără TVA, o staţie de filtrare a aerului, pe care a amplasat-o pe un şantier din centrul Timişoarei. Ca o recunoştinţă pentru deschiderea pe care a arătat-o Primăria Timişoara, producătorul echipamentului vrea să îşi mute fabrica în Capitala Banatului.

O construcţie de mici dimensiuni amplasată în Piaţa Sfântu Gheorghe din Timişoara şi care seamănă mai degrabă cu un chioşc i-a băgat în ceaţă pe trecătorii din zonă, care nu au înţeles ce reprezintă construcţia. Detaliile le-au oferit reprezentanţii Primăriei Timişoara care au explicat că e vorba de o staţie de filtrare a aerului, utilată la cele mai înalte standarde din domeniu.

Potrivit lui Dan Damian, reprezentant al producătorului, staţia are o capacitate de 12.000 de metri cubi de aer/oră şi, în funcţie de condiţiile climatice, poate filtra aerul de pe o rază de 350 de metri. Ce rezultă în urma trecerii aerului prin staţie este de-a dreptul spectaculos: o filtrare de 95 la sută. „Aerul poluat din atmosferă este absorbit, ionizat şi evacuat”, a explicat Dan Damian. Întradevăr, după pornirea staţiei, în apropierea acesteia se simte un aer rece. Producătorul susţine că este efectul imediat al ionizării aerului.

Staţii de filtrare a aerului similare celei de la Timişoara se regăsesc în multe oraşe europene, dar echipamentul montat în oraşul de pe Bega este vârful din acest domeniu. „Este o staţie unică pentru că este un model făcut special pentru Timişoara pe o tehnologie mult îmbunătăţită faţă de ceea ce a fost montat până acum”, a mai declarat Dan Damian. „Este staţia cu numărul 001”, a declarat şi primarul Nicolae Robu.

Edilul a mai declarat că staţia de filtrare a aerului din centrul oraşului are randamentul unei păduri, dar asta nu exclude nevoia de plantare a arborilor. „Nu se exclud cele două variante. O astfel de staţie se achizionează în câteva luni şi are randamentul unei păduri, dar asta nu înseamnă că trebuie să substituim copacii cu aşa ceva. Copacii îşi au rolul lor, dar trebuie să fie acolo unde este locul lor, nu unde cad seminţe la întâmplare. S-au făcut şi plantări haotice, fiind în situaţia de a transplanta mai mulţi copaci care încurcau în dezvoltarea oraşului”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Pe lângă posibilitatea de filtrare a aerului, staţia de la Timişoara are şi capacitatea de măsurare a calităţii aerului, mai exact, a nivelului de praf din atmosferă. Panoul de afişaj al staţiei arăta astăzi, un nivel al prafului de  111 micrograme/metru cub, în condiţiile în care nivelul maxim admis de Comisia Europeană este de 50 micrograme/metru cub. Din staţia de filtrare aerul a ieşit de peste 25 de ori mai curat, cu un nivel mult sub pragul maxim admis de UE.

Pentru deschiderea pe care Timişoara a arătat-o în acest domeniu, inventatorul acestui sistem de filtrare a aerului a anunţat că va muta producţia din Italia la Timişoara. Reprezentantul producătorului a dat asigurări că şansele de realizare a investiţiei de la Timişoara sunt de sută la sută, dar nu a putut preciza valoarea investiţiei şi nici numărul locurilor de muncă create.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite