Motivarea sentinţei de arestare a lui Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei: „A încălcat în mod grav deontologia funcţiei publice deţinute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Timiş au redactat motivarea deciziei de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului din Reşiţa, Mihai Stepanescu. Sentinţa nu este definitivă, fiind contestată deja la Curta de Apel Timişoara.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi care l-a arestat pe primarul Reşiţei a constatat că procurorii DNA au strâns suficiente probe astfel încât edilul să stea după gratii 30 de zile. Stepanescu este acuzat că a primit mită 72.000 de lei şi urma să mai primească 200.000 de lei pentru atribuirea unor contracte viitoare. Şpăgile, potrivit procurorilor, au fost luate printr-o intermediară, apropiată a lui Stepanescu.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că într-o societate democratică buna desfăşurare a activităţilor instituţiilor publice şi de interes public este incompatibilă cu acreditarea ideii că funcţionarii publici sunt coruptibili, că pot fi influenţaţi în modul de exercitare a atribuţiilor de serviciu de persoane care au trecere asupra lor doar prin simpla oferire a unor foloase care nu li se cuvin”, a arătat judecătorul care a dispus arestarea preventivă a lui Stepanescu.

Magistratul a reţinut că „inculpatul SM (n.r. Stepanescu Mihai), în calitatea sa de primar al MR (n.r. Municipiului Reşiţa), a pretins şi primit de la numitul TS – reprezentant al SC EC SRL, prin intermediul inculpatei ŞA, sume de bani care nu i se cuveneau. În schimbul acestor foloase, inculpatul şi-a exercitat influenţa pe care o avea asupra angajaţilor din cadrul Primăriei Reşiţa în vederea atribuirii şi decontării către SC EC SRL a unui contract de achiziţii publice având ca obiect reabilitarea străzii B din Municipiul Reşiţa, precum şi pentru acordarea în viitor a unor noi lucrări de anvergură”.

Raportat la faptele de care primarul este acuzat, judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că arestarea preventivă este oportună. „Acţionând în această modalitate, inculpatul SM a încălcat în mod grav deontologia funcţiei publice deţinute, producând un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce şi aducând o atingere importantă nu numai activităţilor de serviciu ale PMR, ci şi intereselor legale ale persoanelor”, se mai arată în sentinţa de arestare. Judecătorul a mai reţinut că primarul Reşiţei „a dovedit disponibilitate în negocierea prerogativelor sale şi ale subordonaţilor săi, arătând că înţelege ca, în schimbul primirii unor foloase materiale, să procedeze la îndeplinirea atribuţiilor specific funcţiei sale în mod ilegal şi discreţionar, sub acest aspect neavând nici un fel de importanţă împrejurarea că rolul său în fruntea PMR era cel de a coordona lucrările publice la nivelul M şi de a avea în vedere, la luarea deciziilor, interesul cetăţenilor MR”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite