Medicii tineri fug în Occident de teama cancerului birocratic care macină spitalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş
Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş

Spitalele timişene stau destul de prost la capitolul personal. Exodul medicilor, al asistentelor şi chiar şi al infirmierelor a început în urmă cu câţiva ani, dar acum a atins cote maxime. Dacă înainte aceştia se gândeau de două ori înainte să plece, acum concurenţa este acerbă pe posturile puse la bătaie de spitalele din străinătate.

Portalurile cu anunţuri de angajare sunt pline de oferte pentru medici. Anglia, Franţa, Germania, Olanda, şi chiar şi SUA, au pus la bătaie sute de locuri de muncă. Acestea sunt şi cele mai profitabile joburi de pe piaţa de muncă din străinătate, confiorm unui studio realizat pe 22 de site-uri din domeniu. Salariile medicilor care aleg calea străinătăţii sunt incomparabil mai mari decât cele din ţară. Spre exemplu în Olanda tinerii medici pot câştiga până la 10.000 de euro, adică aproximativ 4.200 de lei, cât ar primi în ţară pentru 40 de luni de muncă. Salariul oferit în Germania este cuprins între 5.000 şi 8.000 de euro.  

Beneficii reale

Situaţia este cu atât mai alarmantă întrucât mare parte dintre cei care pleacă sunt oameni valoroşi. Conform preşedintelui Colegiului Medicilor din Timiş, Lazăr Fulger, în ultimii doi ani au plecat aproximativ 300 de medici. "Este evident că un număr important de specialişti pleacă, în special, în Germania şi Franţa, unde oferta de joburi este foarte atractivă, atât pentru medicii de familie, cât şi pentru specialişti. În Franţa, spre exemplu, comunitatea locală oferă medicilor de familie o perioadă de graţie pentru acomodare, leasing pentru cabinet, loc de muncă pentru partenereul de viaţă şi grădiniţă pentru copil", a explicat Fulger.

Agenţi de vânzări

Foarte mulţi absolvenţi de Medicină, care rămân în ţară, fug de spitale, preferând să lucreze ca reprezentanţi de vânzări de produse farmaceutice, decât să lucreze ca şi medici rezidenţi, pentru un salariu de 800 de lei. "Cred că este un semnal de alarmă faptul că foarte mulţi pleacă, oameni care în general sunt nişte luptători. Statul investeşte aproape 25 de ani de şcoală pentru un medic şi noi îi exportăm cu o nonşalanţă care ar trebui să ne dea de gândit. Dacă trendul se va menţine, peste 10-15 ani vor fi probleme foarte mari în sistemul medical", a adăugat Fulger. Numai în prima lună a acestui an, Colegiul Medicilor din Timiş a eliberat 16 certificate pentru cei care au obţinut o slujbă peste hotare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite