Liberali cu principii sănătoase schimbă atitudinile şi metalităţile învechite în localităţile pe care le conduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Nica, de la Dudeştii Noi, şi Vasile Bejera din Ştiuca, sunt doi primari liberali care nu şi-au trădat cauza, iar principiile lor au transformat complet localităţile pe care le conduc. În loc de sate asistate social, ei au făcut veritabile zone rezidenţiale.

Unul din primarii liberali care nu şi-au trădat cauza este Alin Nica, edilul-şef al comunei Dudeştii Noi. Când a fost ales prima dată, în 2004, Alin Nica devenea cel mai tânăr primar din România. Avea doar 23 de ani. Făcea parte din noua generaţie de politicieni, cu principii sănătoase, bazat pe principii liberaliste, pe dezvoltare şi progres, astfel că nici nu se punea problema ca Alin Nica să plece din PNL.

În urmă cu zece ani, Dudeşii Noi era un sat izolat lângă Timişoara, fără drum asfaltat şi în beznă. Venirea lui Alin Nica a adus schimbarea de mentalitatea şi de atitudine.
 

 „În 2004, aveam doi contracandidaţi: Mita şi Jula, două nume predestinate. Am ajuns după aceea să mă înţeleg foarte bine cu ei. Am câştigat la 20 de voturi. Atunci drumul era plin de gropi. Nu putea merge pe asfalt decât cu viteza a doua. În rest, era numai drum de pământ. Era beznă. Nu era nici sediu de primărie, nici grădiniţă. A trebuit să mă gândesc la o strategie”, a declarat Alin Nica. Tânărul primar s-a apucat rapid de treabă. 

A câştigat mandat după mandat
 

Edilul s-a gândit că pentru a atrage bani la bugetul local şi a reduce şomajul singura variantă era să promoveze investiţiile în zonă. A doua variantă a fost accesarea de proiecte şi finanţări europene, iar în al treilea rând era eficentizarea colectării taxelor şi impozitelor. „Să atragi investitori trebuia să ai infrastructură. Să ai ce să oferi. Guvernul a înţeles problema noastră că nu avem acces spre Drumul Naţional şi au decis să asfalteze drumul principal”, a mai spus Nica.


Faţa comunei s-a schimbat radical, iar carsimaticul primar a câştigat legej mandat după mandat. A pus accent pe aspectul gospodăriilor, iar cei care nu îşi făceau curat în faţa caselor erau amendaţi. S-a interzis chiar şi lăsarea animalelor pe străzi, comuna a fost împânzită de cuşuri de gunoi, s-au asfaltat toate drumurile principale, iar străzile secundare au fost pietruite.

image

Cel mai mare proiect, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost realizarea canalizării. Dudeştii Noi a devenit o veritabilă zonă rezidenţială a Timişoarei, având în vedere că se află la o distanţă de doar 12 kilometri. A ajuns una din comunele cu cea mai tânără populaţie din judeţul Timiş.

Investiţii de zeci de milioane de euro

Investiţiile nu au întârziat să apară în Dudeştii Noi. Dacă în 2004 aici erau 12 firme, majoritatea buticuri, în 2010 puteau fi numărate 103 societăţi comerciale. S-au deshis apoi noi fabrici, printre care fabrica de mobilă Rus Savitar, care a investiti 20 de milioane de euro, ori parcul Logistic FM, investiţie de 10 milioane de euro din Franţa. 

Alin Nica este alintat şi „Primarul Eurovision”, după ce a ajuns în finala naţională a concursului de muzică uşoară, din 2009, cu piesa „Don’t Leave”. 

Cel mai important proiect pentru Dudeştii Noi este realizarea celui mai mare spa din Europa de Sud-Est, care se va realize în parteneriat cu Primăria Timişoara, pe proiect European în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.


Primarul ucrainenilor din Timiş


Un al liberal din Timiş cu principii sănătoase este edilul din localitatea timişeană Ştiuca, Vasile Bejera. Intrat în politică de aproximativ 15 ani şi aflat la al treilea mandat, Bejera a refuzat să îşi schimbe partidul, în ciuda insistenţelor de a trece la o altă formaţiune politică. De fiecare dată când a fost curtat de alte partide, primarul a declarat că principiile sale sunt de dreapta şi părăseşte partidul doar atunci când iese din politică. Primar în comuna cu cea mai mare comunitate de ucraineni din Timiş, Bejera a reuşit să transforme comuna într-un adevărat orăşel rezidenţial. 

image


 

Tinerii care au mers la lucru în străinătate şi s-au întors acasă cu bani au primit teren de la primărie pentru a-şi construi case, iar comuna este plină acum de vile, fiind construite două cartiere noi. 
 

De altfel, măsurile luate de primar, grădiniţa şi şcoala fiind noi, i-au încurajat pe tineri să rămână în comună, Ştiuca fiind localitatea din România cu cea mai mică medie de vârstă: 28 de ani. Aceste cifre se datorează şi tradiţei locale potrivit căreia, fiecare familie trebuie să aibă minimum trei copii. 

Primarul din Caransebeş, liberal dintodeauna

Unul din cei mai vechi liberali din Banat este primarul din Caransebeş, Marcel Vela (51 de ani). Acesta este membru fondator al PNL Caraş-Severin, între 1992 şi 1996 fiind cel mai tânăr viceprimar de municipiu din ţară. Ales în urmă cu 10 ani, primar al municipiului Caransebeş, Vela a reuşit să modernizeze într-o oarecare măsură oraşul, dar şi să atragă investitori care au creat câteva mii de locuri de muncă. Vela mărturiseşte că a fost ademenit de alte partide, dar a refuzat să părăsească PNL-ul. „Am ramas in PNL, pentru un motiv simplu si sincer - iubesc acest partid. Am crescut cu el din 1990 de la 26 de ani si vreau sa ies la pensie tot ca liberal. Am fost in cei 25 de ani haituit, amenintat si chiar ademenit de mai toate partidele. Sunt deja prea batran si calit in razboaie ca sa mai fiu acum convins de vreun cantec de sirena politica ca sa dezertez din partidul cu care deja eu ma identific de atata vreme. Un partid in care am cunoscut si dezamagiri si bucurii, si infrangeri, dar si victorii, devenind astfel o mare familie implinita, care iata, acum a dat primul presedinte liberal ar Romaniei", a declarat Marcel Vela, vicepreşedinte executiv al PNL la nivel naţional.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite