INTERVIU: Moni Bordeianu, primul solist al Phoenix: „Am lăsat vedetismul din ţară ca să sortez chiloţi în SUA”

INTERVIU: Moni Bordeianu, primul solist al Phoenix: „Am lăsat vedetismul din ţară ca să sortez chiloţi în SUA”

Moni Bordeianu şi Nicu Covaci în concert la Timişoara

Povestea viaţă a lui Moni Bordeianu, primul solist vocal al trupei Phoenix. Moni Bordeianu a părăsit formaţia în 1970, după ce a primit hârtiile de emigrare în Germania. S-a mutat apoi în America, unde nu a găsit fericirea.

EXCLUSIV: Fostul solist al Phoenix a fost scăpat de securişti după ce a bătut un miliţian

Un nou scandal în Phoenix: Nicu Covaci şi Mircea Baniciu se acuză reciproc de legături cu Securitatea

Nicu Covaci readuce la Timişoara boxa "Marshall" în care cei din Phoenix au părăsit ţara clandestin GALERIE FOTO


Adevărul de Seară: Aţi plecat din România când Phoenix se afla la apogeu. Cât de greu a fost să luaţi decizia?


Moni Bordeianu: A trebuit să plec. Bunica plecase în 1953. Şi familia mea a băgat actele să plecăm, dar tot timpul ne-au refuzat. La un moment dat nici nu m-am mai gândit. Am terminat şcoala, eram la facultate şi o dată vine poliţia şi spune că ai actul de plecare. Dacă rămâneam nu ar fi plecat nici mama, nici fratele meu, bunica ar fi murit mai devreme, de durere de inimă.

Până la urmă aţi ales un drum plin de gropi...

Nu se ştie ce ar fi fost mai bine. E mai bine că nu ştii care ţi-e drumul, ar fi plictisitor. Eu am plecat mai întâi în Germania, unde am stat doar trei luni. Apoi am plecat în America, unde am locuit şapte ani. După aceea am revenit în Germania, la Phoenix.


Ce aţi făcut în SUA?

În America am lucrat la o fabrică de textile. Era cumplit. Mă mir că încă nu am înnebunit. Am un caracter din ăsta care crede foarte mult în soartă. Aşa a fost să fie. Nu-mi pun prea multe probleme. Dar a fost îngrozitor. Ajung la fabrica aia de textile şi încep să lucrez cu un dolar pe oră, la împachetat chiloţi în nişte cutii. Apoi m-am căsătorit şi a trebuit să câştig din nou bani, pentru că aveam nevastă. La un moment dat m-am despărţit de ea. Eram prea tânăr şi prea nebun. Noroc că mai făceam o emisiune săptămânală la Radio Europa Liberă, de la New York. Era supapa.

Aţi lăsat America pentru a reveni la o viaţă mai boemă?

În 1977, m-a chemat Nicu în Germania, în Bramsche. Acolo au găsit o casă, în chirie, stăteam toţi împreună. Încercam să facem compoziţii noi, am imprimat şi un disc, dar nu a ieşit. Vroiam să ajungem în Germania celebri.Aţi fost însă înlăturat din Phoenix...


Am stat doi ani alături de Phoenix, în Germania, după care băieţii, Krauser şi Kapll, s-au pus şi m-au săpat. Spuneau că nu ştiu să cânt. Exista o invidie. Nu vroiau ca eu să fiu starul. Mi-a spus Nicu că nu mai vor să cânte cu mine. Şi am plecat. Mi-am luat un apartament. Nu stau să mă uit înapoi.

Şi din nou aţi ajuns la munca de jos?

Fiind american nu puteam să lucrez ceva ca lumea. Mai întâi primeau germanii, după aia spaniolii, turcii, americanii erau din linia a 3-a. Am lucrat la o fabrică de maşini, instalam parbriz, electronice, roţi. Iar am crezut că înnebunesc. M-am dus la doctor şi am spus că dacă mai aud banda aia înnebunesc. Mi-a scris că din punct de vede psihic nu pot să fac acest job. După, am făcut o şcoală de manager. E ca şi porcu’ şi frumuseţea. Am lucrat la o fabrică de stivuitoare, iar acum sunt export manager la o fabrică de mezeluri. Iată meseria mea „preferată”. De zece ani fac asta."Mă gândesc să revin la Timişoara"

Moni Bordeianu (62 de ani), primul solist vocal al trupei Phoenix este îndrăgostit peste cap. Acesta susţine că ia în calcul revenirea definitivă la Timişoara, după 30 de ani. „Depinde de problema sufletească. Nu e timişoreancă, e din ţară. Există două chestii pentru care un om revine în orice moment: să fii apreciat sau iubit”, a declarat Moni Bordeianu. Mai are însă o problemă.

 „Mai am 2 ani de lucru până la pensie. Dacă renunţ pierd o parte din bani, iar apoi vin să încep de la zero aici. Vreau să fac un album, să ştiu că ţara asta va face ceva pentru cei din Phoenix. Să ne facă artişti ai poporului, pentru că merit. O spun cu voce tare, merit. Şi Nicu la fel”, a mai spus Bordeianu. Acesta susţine că a avut o discuţie pe această temă şi cu Nicu Covaci, care, pe undeva a recunoscut că s-ar întoarce în ţară.

Bordeianu este invitat de fiecare dată de Nicu Covaci la concertele pe care le susţin în România. Cei doi nu mai au niciun membru de familie în ţară.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: