AUDIO Interesul public, periculos pentru sistemul judiciar. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: „Trebuie o raportare mai bună la o putere importantă a statului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că principala vulnerabilitate a sistemului judiciar vine din ineteresul publicului pentru Justiţie FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că principala vulnerabilitate a sistemului judiciar vine din ineteresul publicului pentru Justiţie FOTO Mediafax

Prezentă în cursul acestei săptămâni, la Timişoara, pentru bilanţul Curţii de Apel Timişoara, ministrul Justiţiei Raluca Prună a oferit un punct de vedere surprinzător. Ministrul a declarat că cea mai mare vulnerabilitate a sistemului judiciar vine din interesul public pentru sistemul judiciar, acest interes provocând judecăţi de valoare care fragilizează sistemul.

În timp ce unele instanţe de judecată din România fac eforturi mari pentru a se deschide publicului larg şi de a aduce sistemul judiciar din România cât mai aproape de public, ministrul Justiţiei Raluca Prună consideră că interesul publicului pentru Justiţie poate duce la o fragilizare a sistemului. Prezentă la Timişoara şi întrebată care este, în opinia ei, principala vulnerabilitate a Justiţiei, ministrul Raluca Prună a declarat că „cea mai mare vulnerabilitate a sistemului judiciar vine din ineresul public pentru sistemul judiciar, dintr-o percepţie şi o atitudine a publicului faţă de sistemul judiciar”.

„Puterea judecătorească este o putere în stat şi îi datorăm respect. Cred că de multe ori discutăm în spaţiul public cu lipsa de respect cuvenită pentru o putere a statului. Cred că trebuie o mai bună raportare la o putere foarte importantă în oricare stat de drept”, a declarat Raluca Prună. Ministrul a încercat să explice acest punct de vedere arătând că inclusiv referirile la anumiţi judecători pot vulnerabiliza sistemul.

„În măsura în care justiţia este un serviciu public, interesul public este unul justificat, însă anumite judecăţi de valoare  care se fac în spaţul public, uneori chiar la judecători care au şi ei nume, sunt  şi ei oameni, sunt în cetate, fragilizează sistemul judiciar. Judecătorii care judecă stau acolo nu ca persoane, ci investiţi cu autoritatea statului, şi în România şi în orice altă societate matură”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a mai spus că erorile judiciare, care sunt puţine, nu îi dă dreptul publicului să emită judecăţi de valoare cu privire la sitemul judiciar. „Judecătorii împart justiţie, nu dreptate. Există erori şi aici şi în alte societăţi, unele chiar mai mature decât noi, dar există mijloace de îndreptare. Posibilitatea unei erori care, statistic vorbind este foarte redusă, nu cred că ne dă nouă, publicului beneficiar al acestui serviciu public, dreptul de a face atât de multe judecăţi de valoare câte facem astăzi în România”, a mai spus ministrul Justiţiei, Raluca Prună. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite