FOTO Creatorul lucrării „Bălcescu şi Eminescu” de pe faţada Universităţii de Vest, cetăţean de onoare post-mortem al Timişoarei

FOTO Creatorul lucrării „Bălcescu şi Eminescu” de pe faţada Universităţii de Vest, cetăţean de onoare post-mortem al Timişoarei

"Bălceascu şi Eminescu" pe faţa UVT

Creatorul lucrării „Bălcescu şi Eminescu” de pe faţada UVT, maestrul Ştefan Szönyi a fost învestit post-mortem cu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO
Ceremonia învestirii cu titlul de cetăţean de onoare a părintelui picturii monumentale, maestrul Ştefan Szönyi, a avut loc chiar la UVT, în prezenţa primarului Nicolae Robu, a rectorului Marilen Pirtea şi a uneia dintre fiicele lui Ştefan Szönyi, Anca Szönyi Thomas, care a venit pentru eveniment de la Paris.
 
De fiecare dată când un trecător parcurge bulevardul Vasile Pârvan prin faţa Universităţii de Vest din Timişoara este acaparat de măreţia mozaicului de pe faţada instituţiei. 

Toţi timişorenii sunt familiarizaţi cu lucrarea „Bălcescu şi Eminescu” de pe clădirea de şapte etaje a UVT, dar puţini ştiu cine este autorul şi mai puţini ştiu povestea creatorului mozaicului.
 
Anca Szönyi Thomas şi Marilen Pirtea
 
Opera este creaţia maestrului Ştefan Szönyi, născut la Banloc şi format ca artist la Lugoj, Timişoara şi Paris. În 1939, Ştefan Szönyi a plecat la studii la Paris, înscriindu-se la Academia Ranson. 
 

 
În perioada interbelică, artistul a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice. Corneliu Baba îşi amintea că Ştefan Szönyi se ducea între cerşetorii din Timişoara pentru a-i imortaliza.
 
 
După al doilea război mondial Ştefan Szönyi s-a stabilit la Bucureşti, unde s-a afirmat ca un pictor de nivel internaţional. În anul 1966 a revenit la Timişoara cu proiectul mozaicului pentru Universitatea de Vest din Timişoara.
 
.


Puteţi citi mai jos fabuloasa poveste a maestrului Ştefan Szönyi, părintele picturii monumentale din România.

 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările