EXCLUSIV Soţia fostului procuror general al României, notarul Safta Criste, scoasă basma curată în dosarul mafiei imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, a scăpat de amenda primită de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Notarul a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei în dosarul mafiei imobiliare, dar judecătorul Curţii de Apel Timișoara, Constantin Costea a decis că notarul nu merita nici această amendă. 

Ieri s-a înregistrat un nou pas important în dosarul mafiei imobiliare. Safta Criste a fost scoasă basma curată din dosarul în care s-au luat terenuri cu acte false de la Primăria Timişoara şi notarul a legalizat o parte din documentele folsite de escroci. Decizia a fost luată de judecătorul Constantin Costea de la Curtea de Apel Timişoara şi este definitivă şi irevocabilă. „Povestea” Saftei Criste în dosarul mafiei imobiliare a început în urmă cu un an, când baştanul Ionelaş Cârpaci a fost arestat. În arest a intrat apoi Francisc Kelemen şi urmărirea penală a fost extinsă asupra mai multor persoane, printre care şi notarii Safta Criste şi Teodora Noţingher. Odată cu finalizarea dosarului, procurorul de caz, Angelina Tufariu, a trimis-o pe Teodora Noţingher în judecată şi pe Safta Criste a scos-o de sub urmărire penală, aplicându-i o amendă administrativă de 1.000 de lei, ceea ce însemna că fapta există, dar nu întrunea elementele pentru care să fie considerată pericol social. 

A vrut „scoatere simplă”

În urma soluţiei date de Parchetul Curţii de Apel Timişoara, Safta Criste nu s-a mulţumit doar cu scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative şi a vrut să scape şi de acea amendă. Astfel, a făcut în primă fază o plângere împotriva rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală, la procurorul general Vasile Bâc. Acesta a respins însă cererea, iar Safta Criste a mers în instanţă. După o încercare eşuată de a se muta procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul Saftei Criste a rămas la Timişoara şi i-a fost repartizat judecătorului Constantin Costea. Acesta a admis, ieri, plângerea Saftei Criste, anulând amenda administrativă, ceea ce înseamnă că Safta Criste a primit o scoatere de sub urmărire penală „simplă”, cum se spune în limbajul comun al avocaţilor. Practic, judecătorul a considerat că faptele Saftei Criste nu reprezintă nicio infracţiune, care să impună măcar o amendă administrativă. „Nu se aplică nicio sancţiune pentru că fapta nu este considerată infracţiune. Decizia de astăzi (n.r. ieri) anulează sancţiunea Parchetului”, a spus avocatul Saftei Criste, Gheorghiţă Mateuţ. Odată cu intrarea în vigoare a Micii Reforme, decizia Curţii de Apel Timişoara rămâne definitivă şi irevocabilă. 

Câte bordee, atâtea obicee

Decizia dată în cazul Saftei Criste arată că interpretarea legii se poate face foarte diferit, de la o instanţă la alta. „Sunt diferenţe de opinii, de puncte de vedere, de interpretare şi aplicare a legii. Un text de lege este supus interpretării, chiar dacă se presupune că este clar, redactat în termeni clari, este supus interpretării”, a explicat avocatul Saftei Criste, Gheorghiţă Mateuţ. „Hotărârea am înţeles că este definitivă, deci nu se mai poate exercita nicio cale de atac. Eu consider că am interpretat corect legea, dar cum soluţia mea este supusă cenzurii instanţei, nu pot să comentez”, a spus fostul procuror, Angelina Tufariu (foto jos), cea care i-a aplicat Safeti Criste amenda administrativă. 


image

Care au fost faptele Saftei Criste?

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Angelina Tufariu, Safta Criste a fost neglijentă în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Concret, notarul a făcut mai multe greșeli, care au atras după sine alte erori. Potrivit rechizitoriului, totul a început în momentul în care Ionelaş Cârpaci şi Francisc Kelemen l-au fabricat pe Robert Berger, personaj fictiv, folosit ca intermediar în afacerile cu terenuri. 

După ce Kelemen a falsificat actele şi Berger a devenit proprietar pe terenurile Primăriei Timişoara, a urmat o nouă etapă, înstrăinarea terenului pentru a se pierde urma. Astfel, Ionelaş l-a găsit pe Sorin Johann Todor, care a acceptat să fie împuternicit de Berger să vândă terenul.


Ionelaş Cârpaci Francisc Kelemen

image

Eroare după eroare

Odată stabilite toate detaliile tranzacţiei, Ionelaş Cârpaci, cel care pretindea că e Robert Berger şi Johann Todor au mers la soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, notarul Safta Criste pentru legalizarea documentelor de împuternicire a lui Todor de către Berger. „Prima greşeală a ei a fost că nu a chemat un traducător autorizat. Pentru că Berger Robert era cetăţean maghiar, era nevoie de un interpret”, a arătat procurorul Angelina Tufariu. Rolul de traducător l-a îndeplinit Johann Todor (foto jos), care era şi parte în tranzacţie. „Contribuţia mea a constat în faptul că m-am oferit să fiu mandatar al lui Berger Robert şi să figurez ca traducător al procurii la notarul public Criste Safta. Consider că notarul public trebuia să mă refuze ca şi traducător întrucât nu eram autorizat legal în acest sens”, se arată în declaraţia dată de Todor la dosar, în apărarea sa.


image

A „explodat mămăliga”

În documentele de la dosar se mai arată că, deşi notarul a încălcat din start procedura, actele au fost finalizate, iar de aici a urmat eroare după eroare. Cu Todor împuternicit să vândă terenuri, Ionelaş a început să caute clienţi.

Astfel s-a ajuns la Jabri Tabrizi, care a dat actele spre verificare notarului cu care lucrează, Ana Claici. Aceasta a descoperit că într-unul din documentele lui Robert Berger apare CNP-ul lui Trifu Scroth, ţiganul tranşat la Medicină (foto jos stânga). Potrivit procurorului Angelina Tufariu, Ana Claici i-a comunicat Saftei Criste că a apărut o greşeală, iar aceasta a încercat să repare erorile încălcând o serie de proceduri.


image

„A întocmit o încheiere de rectificare în care preciza că maghiarii nu au CNP, ceea ce este fals, maghiarii au  CNP. De asemenea, modificarea trebuia făcută pentru toate exemplarele procurii şi pentru că Berger Robert era cetăţean maghiar, trebuia transmisă încheierea prin judecătorie”, a mai arătat procurorul. Pentru toate acestea, Safta Criste a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei, pe care a contestat-o în instanță, iar judecătorul Constantin Costea i-a dat câştig de cauză.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite