Doctorii şi asistentele iau calea Occidentului în căutare de condiţii mai bune de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile de muncă din spitalele timişorene pun pe fugă medicii şi infirmierele, atraşi peste hotare. Din ce în ce mai multe cadre medicale sunt gata să dea locurile de muncă din spitalele româneşti pe joburi în spitalele străinilor.

Spitalele timişorene îşi pierd angajaţii capabili şi cu experienţă în faţa spitalelor din străinătate. Izabela Traier, de 31 de ani, este asistentă în cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean din Timşoara.

Lucrează acolo de aproape 10 ani şi nu-şi aduce aminte când a fost ultima oară când a avut în grijă doi pacienţi, aşa cum ar fi normal. „Când m-am angajat, situaţia era la fel ca acum. Apoi s-au făcut angajări şi era mai bine, dar au mai plecat asistente, cred că vreo patru în ultima vreme, şi posturile s-au blocat”, a spus tânăra. Deficitul de personal este doar una dintre problemele care pun pe fugă angajaţii cu experienţă.

Motivaţi de lipsuri

„Noi avem un deficit de peste 25 la sută din necesar. La asistente situaţia este dramatică şi suntem totuşi un spital mare, universitar. La alte spitale, mai mici, situaţia e îngrozitoare“, a declarat, pentru Adevărul de Seară Timişoara, Dorel Săndesc.

În ultimii doi ani, munca de asistentă a Izabelei Traier s-a dublat şi a fost nevoie chiar să renunţe la o parte dintre zilele ei libere pentru a avea grijă de pacienţi.„Au fost foarte multe cazuri şi suntem puţini oameni”, a spus femeia. Nu de mult i s-a oferit şansa să plece în Marea Britanie, să lucreze ca asistentă într-o secţie de ATI, unde va fi plătită cu aproape 3.000 de lire lunar.

„Contează şi banii, dar în primul rând e vorba de condiţiile de muncă. Şi dacă ar fi acelaşi salariu aş pleca pentru că acolo nu sunt lipsurile de aici”, a mărturisit Izabela. Cu toate că s-a obişnuit cu munca grea pe care toate asistentele şi toţi medicii de la Judeţean o fac zi de zi, tânăra a luat o decizie. „Nu sunt motivată cu nimic aici şi nu mai am ce să aştept, asta este partea cea mai tristă”, a spus asistenta.

Tot mai mulţi pleacă din spitale

Numărul de certificate profesionale eliberate de Colegiul Medicilor Timiş, în prima jumătate a anului acesta, este mai mare decât numărul celor eliberate de-a lungul anului trecut. Aproape 100 de medici şi asistente din judeţ vor pleca spre Marea Britanie, Germania, Franţa, dar şi Belgia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Italia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite