Cum poţi câştiga finanţare pentru a face o afacere de la zero. Nu trebuie să ai nici spirit antreprenorial, nici experienţă în afaceri sau pe posturi manageriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Moldovan şi-a deschis un cabinet de psihologie penru copii FOTO Vitas România
Adina Moldovan şi-a deschis un cabinet de psihologie penru copii FOTO Vitas România

Vitas România lansează a treia ediţie a concursului “Declaraţia de Independenţă”, prin care va finanţa cea mai originală şi strălucită idee de start-up.

Câţi nu s-au gândit să înceapă o mică afacere pe cont propriu, însă au fost descurajaţi de lipsă de bani, s-au temut de relaţiile cu bănci şi de birocraţie. Ei bine, cei care vor să pornească o afacere de la zero pot participa la o inedită competiţie. Vitas România oferă 25.000 de lei, plus consiliere, pentru cea mai originală şi strălucită idee de afaceri. 
 

Declaraţia de Independenţă 2017

Cea de a treia ediţie a consursului „Declaraţia de Independenţă” este destinat celor care au împlit 18 ani, nu au mai avut afaceri, nu erau asociaţi sau acţionari într-o companie. 
 

Chiar dacă suntem o societate pe acţiuni, misiunea noastră este una socială. Ne-am dorit ca o parte din profitul generat să se întoarcă în comunitate. Susţinem antreprenoriatul şi independenţa micilor antreprenori, finanţăm genul acesta de iniţiative. Am dorit să dăm o şansă celor care din diverse motive nu au început o activitate antreprenorială. Experienţa noastră arată că în general există o teamă a micilor antreprenori de a porni o activitate independentă, datorită accesului la finanţare. Vrem să dăm o speranţă celor care nu au făcut până acum nicio activitate antreprenorială. Asta e o cerinţă eliminatorie”, a declarat Cristian Jurma, director general Vitas România.
 

Dacă cineva a mai fost implicat într-o afacere sau are experienţă în activitatea managerială, nu poate participa la concurs. 
 

Chiar vrem să-i spijinim pe cei care au dorinţă, dar spirtiul antreprenorial nu e atât de mare să-i facă să rişte. Poate nu ştiu nici cum să se organizeze”, a mai spus Cristian Jurma.

„Ne înteresează că iniţiatorul să fie preocupat de afacere”
 

Pentru a dovedi că sunt antreprenori serios şi că vor duce proiectul la bun sfârşit, cei care participă la competiţie trebuie să aibă o oarecare contribuţie. Nu există o cifră exactă, însă ideal ar fi ca pe lângă banii câştigaţi să mai existe o contribuţie de cel puţin 10 la sută. 
 

Ţinem cont şi de beneficiul adus comunităţii, ne-ar plăcea să fie şi o activitate prietenoasă cu mediul înconjurător, foloseşte tehnologii moderne. Ne înteresează că iniţiatorul să fie preocupat de afacere”, a adăugat Jurma.

În primii doi ani premiul a fost de 20.000 de lei, iar anul acesta ştacheta a fost ridicată la 25.000. 

image

„Le cerem aplicanţilor să îşi descrie doar ideea de afaceri. Apoi vom face un traning în care îi vom învăţa cum să folosească uneltele, cum să conceapă planul”, a afirmat Jurma.

Doi ani de zile este obligat să îşi desfăşoare activitatea

Câştigătorul va beneficia timp de doi ani de consiliere gratuită de la Vitas, însă doi ani de zile este obligat prin contract să îşi desfăşoare activitatea. 
 

Concurenţii trebuie să depună ideile de afaceri (care rămân confidenţiale), până în 15 aprilie. Câştigătorul celor 25.000 de lei va fi anunţat la începutul lunii iunie.
 

Concursul este rezervat celor din judeţele Timiş, Oradea, Caraş-Severin, Arad, Alba, Sibiu, Gorj şi Mehedinţi, acolo unde Vitas România are sedii locale.

Croitorie pentru echipamente de protecţie

În 2015 au fost depuse în jur de 30 de aplicaţii. Au existat doi câştigători. Bogdan Moga (28 de ani) din Alba Iulia şi-a deschis un atelier de croitorie pentru echipamente de protecţie. Tânărul avea înainte o experienţă în vânzare. 

Câştigătorii concursului Declaraţie de Independenţă


 

Prin finanţarea de 10.000 de lei de la Vitas, a achiziţionat trei maşini pentru atelier. O maşină de cusut care şi taie materialul, o staţie de călcat profesională şi o maşină performantă de cusut care înlocuieşte munca a 4-5 persoane.

Bora Business are acum 10 clienţi permanenţi pentru care crează echipamente necesare în câmpul muncii şi de uz casnic. 

Cabinet de psihologie pentru copii
 

Adina Moldovan (27 de ani) a deschis un cabinet de psihologie pentru copii, în Timişoara. Tânăra este psiholog pentru copii, cu o experienţă de peste şapte ani de zile. A lucrat cu copii cu dezvoltare normală, dar şi cu copii afectaţi de autism, depresie, ticuri sau alte probleme.

La Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” făcea aproape zilnic intervenţii în sprijinul copiilor bolnavi de cancer. Obiectivul principal era de a-i ajuta să se adapteze la mediul spitalicesc şi la tratament.

image

În 2015, Adina oferea consiliere psihologică pentru patruzeci de familii. “Lucrând doar într-o grădiniţă, cercul meu era destul de restrâns. Mi-am dat seama că sunt mică, dar că pot să fac mult mai multe”. Aşa s-a născut dorinţa de a deveni independentă şi de a avea propriul cabinet. A aflat de “Declaraţia de Independenţă”, chiar de la doi părinâi cu care lucra de mai mulţi ani.

Aşa a ajuns să scrie proiectul şi să primească o finanţare de 12.000 de lei, în septembrie 2015. 

Firmă de închiriat şi repatat biciclete în 2016

În 2016 au fost aproximativ 50 de aplicaţii. A câştigat proiectul depus de Amira Pop (27 de ani) şi Radu Mircea (24 de ani) din Arad, care au deschis un centru de închiriere şi reparaţii biciclete. Cei doi aveau locuri de muncă stabile şi bine plătite în domeniul vânzărilor auto. S-au gândit să facă o activitate independentă.

Şi-au propus să exploateze faleza de pe Mureş, acolo unde funcţionează firma. Ei închirirază biciclete de tip mountain-bike pentru week-end-uri. În sezonul rece, Radu şi Amira asigură întreţinere şi service pentru schiuri şi plăci de snowboard.

image



Despre Vitas România 


Vitas se numără printre pionierii facilitării accesului micilor întreprinzători la finanţare din România bazate pe analiza capacităţii şi potenţialului şi nu a posibilităţii de acoperire cu garanţii reale imobiliare. Au început în 1996 şi de atunci finanţează micii întreprinzători români ce au acces limitat la credite.
 

Este companie a Global Communities, o organizaţie non-guvernamentală americană activă la nivel mondial de peste 60 de ani (din 1952). Global Communities lucrează în strânsă colaborare cu comunităţile din întreaga lume pentru a aduce schimbări durabile menite să îmbunătăţească modul de viaţă al persoanelor vulnerabile.

În decursul celor două decenii de funcţionare, Vitas România a derulat diverse proiecte finanţate de către Guvernul României şi Banca Mondială, precum programul de microfinaţare în zonele miniere şi zona rurală. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite