Cum arată viaţa în Transcarpatia, regiunea Ucrainei unde nu au ajuns ororile războiului. REPORTAJ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric din Ujgorod, capitala regiunii Transcarpatia FOTO Ş.Both
Centrul istoric din Ujgorod, capitala regiunii Transcarpatia FOTO Ş.Both

În Transcarpatia, cea mai vestică regiune din Ucraina, unde războiul nu a ajuns, oamenii trăiesc în pace, ca şi până acum, singurele mărturii ale atrocităţilor din alte regiuni ale ţării fiind valul de refugiaţi, sala de sport devenită centru pentru aceştia şi cimitirul eroilor cu o parcelă nouă pentru militarii morţi pe front.

Transcapatia este regiunea cea mai vestică din Ucraina unde nu sunt şanse ca războiul să ajungă, aceasta fiind apărată de o parte de Carpaţi, iar de cealaltă parte de frontierele NATO şi U.E. precum Ungaria, Slovacia, Polonia şi România.

GALERIE FOTO


Capitala regiunii este Ujgorod, un oraş de 115.000 de locuitori. Conform ultimului recensământ, 90.000 erau ucraineni şi ruteni, 11.000 ruşi, 8.000 maghiari, 2.500 slovaci şi alte minorităţi mai mici, printre care şi români. 

Pentru a înţelege importanţa strategică a Ujgorodului, în urma unor înţelegeri interstatale, avioanele care aterizează şi decolează de pe aeroportul din regiune trebuie să treacă puţin în Slovacia aflată la marginea oraşului, altfel n-ar avea spaţiu suficient, aşa încât nu ar risca nimeni să atace Ujgorod.

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Carpaţii la orizont 
 

O plimbare prin cel mai mare oraş din „Zakarpattia” nu îţi dă senzaţia că eşti într-o ţară aflată în război. Oamenii îşi văd de treburile lor, magazinele sunt la fel de pline ca înainte. Unele produse sunt mai scumpe, altele nu se pot cumpăra în cantităţi mari, dar în rest, totul este ca înainte.

Transcarpatia FOTO Ş.Both



Nu vezi feţe crispate pe stradă, singurele figuri neobişnuite fiind ale refugiaţilor, al căror număr este tot mai mare. Nu toată lumea poate fugi peste graniţele Ucrainei, aşa că Ujgorod este o variantă pentru zeci de mii de persoane, fie pe o perioadă mai scurtă, fie mai lungă. 

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Sala de sport e loc pentru refugiaţi

6.000 de porţii de mâncare zilnic

Autorităţile au transformat sala de sport din localitate în centru pentru refugiaţi, iar pe cele două terenuri de joc s-au întins saltele, unde stau doar cei care chiar nu au nicio altă variantă. Statul oferă zilnic 6.000 de porţii de mâncare pentru ei, undeva într-un spaţiu aflat în zona centrală a oraşului. Uneori mai vuiesc sirenele de alertă antiaeriană.

„Nu credeam niciodată că o să fie război. Credeam că diplomaţia în secolul XXI este principala armă. Cei din Transcarpatia îşi iubesc foarte mult regiunea. Sunt atâtea popoare aici, atâtea minorităţi, niciodată nu a fost ură între ei. Cine credea că două popoare slave se vor urâ atât de mult? Cred că vor trece generaţii şi generaţii până se vor înţelege din nou între ei. Un vecin bun e mai mult decât o rudă”, a declarat Elvira Chilaru, fost şef al departamentului emisiunilor în limba romană de la Radio-Televiziunea din Ujgorod vreme de aproape 40 de ani. 

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Elvira Chilaru o viaţă întreagă a fost jurnalistă
 

„Rusul ţine la tine dacă îi respecţi statutul de frate mai mare”  

Elvira Chilaru s-a născut în Republica Moldova, a făcut facultatea la Chişinău şi după ce s-a măritat cu un chirurg militar a plecat în Siberia, în regiuna Amur din Rusia. „Am stat trei ani şi şapte luni acolo. Eram tineri şi erau ofiţeri din toată Uniunea Sovietică. Am lucrat la şcoală. I-am cunoscut pe ruşi. Nu pot să spun că ei sunt oameni răi. Dar rusul trebuie să fie fratele cel mare. Când tu îi respecţi acest statut, el ţine la tine. Dar dacă vrei să ajungi la acelaşI nivel cu el, eşti gata, reacţionează”, a mai declarat Elvira Chilaru, jurnalist emerit al Ucrainei, titlu acordat în 2016 de preşedintele Petru Porosenko. 

Ujgorod


Biserica ortodoxă ucraineană din Ujgorod
 

Transcarpatia e plină de contraste

Satele sunt sărace, drumurile sunt proaste, pline de gropi, iar infrastructura seamănă cu cea din România dinaintea aderării la Uniunea Europeană. În Ujgorod, nu e nicio surpriză să zăreşti, lângă o Lada „Jiguli” de acum 40 de ani, un Lexus de zeci de mii de euro. În centrul vechi, sunt  pietonal, cafenele, restaurante, pizzerii, patiserii, magazine de tip universal. Deşi este frig, terasele sunt ocupate. Pe străzile pietonale pot fi zărite însă şi militari, în cunoscutele haine kaki, fie cu câte o plasă de cumpărături în mână, fie stând de vorbă. 

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Pe un bulevard din Ujgorod
 

Opt eroi în cimitirul din Ujgorod  

Autorităţile nu conunică în vreme de război numărul pierderilor umane, aşadar, nici al celor din zona Ujgorod, care au murit pe front. Totuşi, în Cimitirul Eroilor s-a amenajat o parcelă specială pentru cei care îşi pierd viaţa în războiul cu Rusia. Până acum, aici au fost îngropaţi opt eroi. Duminică, toate bisericile au fost pline ochi. Oamenii au stat şi afară, în timp ce preoţii au rostit o rugăciune pentru pace, dar şi pentru fiii patriei căzuţi la datorie. 

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Parcelă nouă în cimitirul Eroilor din Ujgorod
 

În Transcarpatia, sunt acum în jur de 30.000 de români, însă mulţi sunt plecaţi la muncă, peste hotare. Spre deosebire de regiunea Cernăuţi, românii sunt majoritari în doar câteva sate de la graniţa cu judeţul Maramureş. Noua Lege a învăţământului, care ar trebui să intre în vigiare din 2024, spune că doar până în clasele primare se mai poate învăţa în limbile minorităţilor, după care se învaţă în ucraineană. 
 

„Că ucraineana e limbă de stat, este normal. Dar să nu ia şcolile cu predare în limba română, să nu ne ia istoria! Eu stau între blocuri, vorbesc tare româneşte şi nimeni nu se uită la mine. Nu-l interesează pe ce limbă vorbeşti. Zelenski trebuie să dea ascultare oamenilor. Limba lor să rămână în şcoală, copiii să înveţe în ce limbă doresc, românii să-şi iubească naţiunea română”, a mai spus Elvira Chilaru, care, deşi are de mult vârsta pensionării, lucrează în continuare la radio şi TV.

Transcarpatia FOTO Ş.Both


Centrul vechi al Ujgorodului

O regiune cu istorie complicată  

Transcarpatia are o istorie interesantă. Un mileniu a făcut parte din Regatul Ungariei, dar în 1918, rutenii majoritari au cerut separarea de Ungaria. După primul Război Mondial a fost atribuită Cehoslovaciei, din 1939 a revenit Ungariei, iar din 1944 Uniunea Sovietică a alipit Transcarpatia la RSS Ucraineană. Astăzi, regiunea are un jur de 1,26 de milioane de locuitori, 81 la sută ucraineni, 12 la sută maghiari, 2,9 ruşi şi 2,6 români. 
 

„Eu sper să se încheie războiul. Să lase Ucraina asta în pace! Poate că şi statutul de ţară neutră e bine pentru noi, să fim un tampon între NATO şi Rusia. Ucraina se va reconstrui, va renaşte”, a mai spus Elvira Chilaru.

Transcarpatia FOTO Ş.Both

Biserica greco catolică din Ujgorod
 

Primul erou de la Veliki Komyati  

Zilele trecute, în localitatea Velki Komyati a sosit vestea primului „fiu al satului” mort în război. Este vorba despre un tânăr de 24 de ani, care nu a putut fi încă adus acasă. „Noi am crezut că astăzi (n.red. duminică) îl vom primi şi îl vom putea îngropa. Dar nu au reuşit să-l ducă nici la Dnipro, pentru că voluntarul care s-a dus după el a fost împuşcat. Iar de acolo va trebui să ajungă la Lvov, pentru că făcea parte din Brigada 24 Lvov. În brigadă erau 600 de oameni. Nu avem informaţii dacă a fost împuşcat sau a murit după explozia unei bombe. El nu a vrut să plece pe front, a spus că nu vrea să pună mâna pe armă, să omoare alţi oameni”, a povestit bunicul tânărului mort pe front.
 


Bunicul de la Veliki Komyati îşi aşteaptă nepotul în sicriu

Transcarpatia FOTO Ş.Both



Biserica catolică din Ujgorod





Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Ujgorod
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both

Un pod în Mukacevo

Transcarpatia FOTO Ş.Both

Intersecţie în Mukacevo

Transcarpatia FOTO Ş.Both








Magazinele sunt pline în Transcarpatia


Rîul Uj travesează Ujgorodul




FOTOGRAFII Ş.Both

Vă mai recomandăm să citiţi:

Drumul ajutoarelor trimise de români în zonele de război din Ucraina. Oamenii sunt înfometaţi şi nu au nimic VIDEO FOTO
 

Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both
Transcarpatia FOTO Ş.Both

Gest superb pentru două refugiate din Ucraina. Femeile au primit la cheie un salon de cosmetică în Timişoara VIDEO Cea mai nouă biserică ridicată de ucraineni în Timişoara, deschisă şi pentru refugiaţi FOTO

„Tatăl“ refugiaţilor din Timişoara: „Cei din Ucraina, la fel ca afganii, fug fiindcă se tem pentru viaţa lor” FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite