Consulatele din Timişoara îşi deschid porţile pentru publicul larg. Macedonia de Nord a dat startul la Consulart
0Primul spaţiu ales pentru Consulart a fost cel în care se află consulatul onorific al Republicii Macedonia de Nord.Sediul consulatului se află în Palatul Mercy, o construcţie cu două nivele.
Sub umbrela Timişoara 2021 a început un nou ciclu de evenimente inedite în oraşul de pe Bega. Consulart, realizat de Asociaţia Diplomatic Art, are darul să valorifice şi să includă în circuitul cultural unele spaţii neconvenţionale, clădiri în care îşi desfăşoară activitatea consulatele generale şi onorifice din Timişoara.
Aceste spaţii vor găzdui diferite expoziţii, instalaţii şi evenimente artistice, fiecare consulat propunând şi un artist al ţării pe care o reprezintă.
Primul spaţiu ales pentru Consulart a fost cel în care se află consulatul onorific al Republicii Macedonia de Nord.
Sediul consulatului se află în Palatul Mercy, o construcţie cu două nivele.
„Acest proiect este interesant din două aspecte. Odată că pune faţă în faţă un artist străin cu unul român, care împreună creează ceva. Pe de altă parte este promovarea acestor spaţii. Eu sunt privilegiat cu consulatul meu. Este vorba de Palatul Mercy, clădirea care a aprţinut guvernatorului Banatului. Se spune că a ales această clădire pentru că la acea vreme era singura care avea balcon. Ne puteam lega şi de faptul că aici a fost o închisoare”, a spus Pavel Ernest Dupta, consulul onorific al Macedoniei de Nord.
„Este un concept strict mulat pe conceptul Timişoara 2021”
Prezenţa guvernatorului Claudius Florimund Mercy în această clădire ţine doar de olegendă locală. Acest palat a fost construit în 1752 (pe locul unei alte clădiri), în vreme ce Mercy a murit în 1734.
„Primul eveniment Consulart este la consulatul onorific al Macedoniei de Nord. Este un concept strict mulat pe conceptul Timişoara 2021. În acest an avem patru consulate, urmează să facem şi în celelalte spaţii pentru că proiectul trece de anul 2022. Ele sunt conuscute mai de grabă ca spaţii administrative, cu misiuni diplomatice, dar iată că se reconvertesc. Devin vizibili. Cu greu te poţi gândi că poate exista un eveniment în cultural în sediul unei instituţii diplomatice care au nişte reguli extrem de stricte”, a spus curatorul evenimentelor Consulart, Ciprian Chirileanu.
Artistul macedonean pictează cu focul
Conceptul intitulat “Balcon” a fost realizat în urma colaborării dintre artistul macedonian Igor Josifov, şi artistul Ciprian Ciuclea, născut la Timişoara, dar rezident în Bucureşti.
„Igor Iosifov este un tânăr artist din Madedonia, a trăit câţiva ani în San Francisco. A expus în America alături de Marina Abramovici, una din cele mai celebre artiste contemporane. Poate fi văzit în acest an într-o galerie la Bieala de la Veneţia. E un om al spectacolului, de zece ani lucrează cu focul. Desenează cu flacăra. Are câteva lucrări şi în sediul consulatului”, a mai spus Chirileanu.
Macedonia de Nord, ţară de tranzit spre Grecia
L-am rugat pe diplomatul Pavel Ernest Dupta să propună timişorenilor trei destinaţii turistice în Macedonia de Nord.
„În primul rând este lacul Ohrid care este patrimoniu UNESCO. Este cel mai vechi lac din Europa şi al doilea din lume, după Baical. Oraşul Ohrid este o localitate turistică – tot patrimoniu UNESCO. Este canionul Matka, foarte spectaculoasă. Şi ar mai fi Pacul Naţional Mavrovo. Încă s-au păstrat anumite zona aşa cum au fost ele în timpuri străvechi. Avem autostradă de la Belgrad în capitala Skoplje. Se poate merge pe autostradă până în Grecia. Românii tranzitează această ţară. Acum se lucrează la autostrada Skoplje-Ohrid. Ţara e mică, nu e aşa greu să se pună la punct cu infrastructura”, a mai spus Dupta.
Urmează consulatul onorific al Republicii Moldova
Următorul spaţiu pentru Cosnulart, începând cu 15 octombrie, va fi cel al consulatului onorific al Republicii Moldova, aflat în clădirea în care a fucnţionat cândva Casa Pionierilor, urmat de cel al Sebiei şi al Germaniei. În acest moment, în Timişoara există trei consulate generale –ale Germania, Serbiei şi Italiei, şi 13 consulate onorifice – ale Ungariei, Austriei, Cehia, Coreei, Franţei, Indiei, Republicii Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Olanda, Peru, Suedia şi Tunisia.