Cea mai ieftină metodă de prevenire a apariţiei bolilor. Ce spun medicii despre igiena românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a creşte gradul de informare privind importanţa şi necesitatea spălatului pe mâini, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a iniţiat o săptămână dedicată mâinilor curate.

România este încă o ţară în care campaniile legate de igienă sunt necesare. Conform clasamentelor întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), românii sunt pe ultimul lor în Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinţi şi hârtie igienică.

Pentru a creşte gradul de informare privind importanţa şi necesitatea spălatului pe mâini, OMS a iniţiat o săptămână dedicată mâinilor curate. 

“Există nişte sondaje necredibile. La noi, peste 80 la sută din oameni declară că se spală cu apă şi săpun după ce merg la toaletă. Se ştie că majoritatea populaţiei de la ţară utilizează latrinele. Şi nu-i prea vezi pe oameni fugind de la latrină la spălatul cu apă şi săpun. E greu să furnizezi cifre în momentul în care îţi apar asemenea informaţii, care, în opinia mea nu sunt credibile. Trebuie lucrat la aceste lucruri, ca să ştim de unde pleacă. În opinia mea personală stăm mai prost, acest procent de 80 la sută nu este real. Oamenii declară de fapt ceea ce nu fac”, spune profesorul Emilian Popovici, medic primar epidemilog.

Spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun este printre cele mai eficiente şi ieftine metode de prevenire a numeroselor boli. Simplul act de spălare al mâinilor poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47 la sută. 

“Igienizarea mâinilor este importantă în viaţa de zi cu zi. Spălatul cu apă şi săpun, nu este necesar să fie antibacterian, este obligatorie înainte de alimentaţie, în timpul preparării alimentelor. Este foarte importantă igenizarea mâinilor în spitale. Spălarea cu săpun rămâne cea mai performantă. Important este ca toată suprafaţa mâinii, a degetelor, să fie expusă săpunului, cât şi la lavajul foarte riguros cu apă, care să îndepărteze săpunul şi toate materiile organice. Foarte multe boli pot fi transmise prin lipsa de igienă a mâinilor”, a mai spus Emilian Popovici, şeful disciplinei de Epidemilogie la Universitatea de Medicină din Timişoara.
 

Medicul susţine că, atunci când vorbim de legume şi fructe, acestea trebuie spălate minimum 40 de secunde sub jet puternic de apă. “Dacă 40 de secunde trebuie să alocăm unei roşii, atunci şi mâinilor noastre trebuie să le acordăm cel puţin un minut de spălate riguroasă în casă”, a adăugat Popovici.

Infecţiile intraspitaliceşti

Infecţiile din spitale se datorează în mare parte igienei populaţiei, iar simplul act de spălare a mâinilor poate reduce riscul numeroaselor boli. 

“Vina pentru infecţiile intraspitaliceşti nu este întotdeauna a personalului sanitar. De multe ori, tot ce înseamnă cureţenie şi igienă merge de la o educaţie, care se transmite din populaţie către spitale. Orice pacient care nu respectă normele de igienă acasă, nu o să respecte nici în spital. De multe ori, avem problema asta dificilă, să spunem pacienţilor, asta este regula. Nu vreau să glumesc, dar unii spun:«Am făcut baie săptămâna trecută». Lucrurile sunt legate. În şcolile noastre nu există dezinfectanţi la toalete. Lucrurile se leagă. Copilul trebuie să înveţe că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, după toaletă etc“, a spus medicul Radu Prejbeanu.
 

“Situaţia reală de la noi nu este tocmai bună. Vorbim despre o problemă gravă la nivel mondial, în sensul că lipsa de aderenţă la normele de igienă a mâinilor generează 80 la sută din efectele asociate actului medical. Aceste infecţii gererează la rândul lor aproximativ 16 milioane de decese în fiecare an, în lume. Este o cifră impresionantă. Este realitate dureroasă. Fără prevenţie nu se poate gândi medicina secolului XXI”, a mai spus medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite