Ce muşchi sunt antrenaţi la oamenii care curăţă zăpada cu lopata. Efectele sunt similare cu cele obţinute la sala de fitness

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O grafică inedită care arată care muşchii lucrează în timpul cărăţării zăpezii
O grafică inedită care arată care muşchii lucrează în timpul cărăţării zăpezii

Curăţatul zăpezii cu lopata poate fi asemuit cu exerciţiile de la o sală de fitness. Ne confirmă instructorul de fitness Ladislau Tasy.

În această perioadă, când aproape toată ţara este acoperită de zăpadă, autorităţile abia fac faţă la deszăpezire. Utilajele sunt puţine, oamenii la fel, ca atare oraşele sunt înghiţite de omăt. Curăţarea trotuarelor şi aleilor din faţa caselor intră oricum în sarcina proprietarilor, care trebuie să lase comoditatea la o parte şi să pună mâna pe lopată.

Ştim că mulţi fug de acestă activitate, fără să ştie că de fapt se feresc de o activitate benefică sănătăţii. Curăţatul zăpezii poate fi asemuite cu exerciţiile de la o sală de fitness. Ne confirmă instructorul de fitness, Ladislau Tasy.

„Trebuie să facem o diferenţă între o mişcare de plăcere şi una de musai. Dar dacă noi, mental, ne reglăm în aşa fel încât dintr-o activitate obligatoriu să facem ceva din plăcere, vom ava de câştigat. Sunt implicaţi foarte mulţi muşchi. Abdomenul tot timpul e încordat, trebuie să opui o rezistenţă împotriva zăpezii. De asemenea, implică braţele şi fesierii. Trebuie să iei o poziţie corectă şi o să fie ceva benefic organismului”, a spus Ladislau Tasy.
 

Având în vedere că nu facem în mod regulat mişcările care implică înlăturarea zăpezii cu lopata, după o asemenea activitate, la început, vom avea parte de febră musculară.
 

„La început vom avea febră musculară pentru că aceşi muşchi nu sunt obişnuiţi cu această mişcare. Accidul lacticm care iese din celule provoacă aceată febră musculară. Dar este plăcută. Cei care fac sală chiar le place această febră musculară. Mai ales că această febră musculară poate fi eliminată prin consumul de zahăr. Dacă vom combina un vin fiert cu mişcarea la lopată, poate să fie pentru unii ceva plăcut”, a mai spus Ladislau Tasy.

Zăpada Timişoara


 

Pentru a avea un rezultat bun, mişcările trebuiesc făcute calculat, nu haotic. Exact ca la o sală de fitness, unde se fac serii. 
 

„Să facem un plan de înlăturare a zăpezii de pe trotuar. Trebuie să faceţi o mişcare repetativă constantă. Şi în exerciţiile de la sală se fac serii de câte opt până la 12 repetări. Seriile se fac în funcţie de cât este de avansată persoana. Dacă faci trei serii a câte opt mişcări faci 24 de mişcări repetative. În faţa casei, spunem că suntem la sală şi facem 24 de mişcări repetative. Este okei să faci acea mişcare şi pe stânga şi pe dreapta. După ce ai terminat jumătate de trotuar, treci pe partea cealaltă”, a explicat instructorul.
 

După ce aţi terminat trotuarul, puteţi să vă apucaţi să curăţaţi zăpada de pe maşinile familiei. „Pentru asta luăm mătura. Acolo intră în acţiunea partea superioară. Intră umerii, spatele, putem să ne dezvoltăm un trapez foarte frumos. Nu o să vină să credeţi dar la fete şi răzuirea ghieţii de pe parbriz poate aduce beneficii, pentru pectorali. Nu este glumă. Noi la aerobic spunem fetelor că aceste mişcări pot fi făcute chiar şi la volan, când stau la semafor. Fac nişte mişcări de apăsare repetate a volanului şi atunci îşi dezvoltă pictoralii”, a mai spus instructorul de fitness Ladislau Tasy.

Nu în cele din urmă, vă mai spunem că în 30-50 de minute de curăţat zăpada se pot arde între 300-500 calorii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite