Cât ne costă carantina celor ţinuţi cu forţa în izolare. Cazarea în „container“, mai scumpă decât în hoteluri cu ştaif

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un hotel amenajat în construcţii modulare a reuşit să obţină pentru carantinare preţul maxim permis de lege, mai mult decât hoteluri care oferă condiţii superioare de cazare FOTO booking.com
Un hotel amenajat în construcţii modulare a reuşit să obţină pentru carantinare preţul maxim permis de lege, mai mult decât hoteluri care oferă condiţii superioare de cazare FOTO booking.com

Ultimele comunicări oficiale arată că în toată ţara erau marţi, 14 aprilie, la ora 13.00, peste 23.000 de persoane în carantină instituţionalizată. Potrivit comunicărilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică în zilele trecute au fost chiar peste 24.000 de persoane în carantină.

Statul român a stabilit şi un cost maxim pentru cheltuielile cu carantina: 300 de lei/persoană/zi (230 cazarea şi 70 de lei masa – mic dejun, prânz şi cină). În preţ intră şi asigurarea unei cantităţi de 2-4 litri de apă/zi pentru fiecare persoană, dar şi asigurarea a două perechi de pijamale şi două perechi de şlapi pentru toată perioada „sejurului”. Un calcul simplu arată că la 24.000 de persoane aflate în carantină într-o singură zi, costul unei zile de cazare este de 7,2 milioane de lei. Surse din cadrul Prefecturii Timiş au explicat că varianta rechiziţionării unor hoteluri (preluarea de către stat fără plata costului cazării) a fost discutată doar pentru situaţia în care nu se găseau suficienţi hotelieri dispuşi să cazeze contracost persoane carantinate.

„Prima dată am încercat să găsim spaţii de cazare pe cale amiabilă, să îi convingem pe hotelieri că este şi în avantajul lor să obţină venituri în această perioadă în care hotelurile sunt închise. În cazul în care ar fi refuzat toţi şi nu aveam altă posibilitate, s-ar fi înfiinţat o comisie de rechiziţie. Din fericire nu a fost nevoie să se facă rechizţionări”, a declarat o sursă din Prefectura Timiş potrivit căreia în cazul distrugerii unor bunuri hotelierii trebuie să se îndrepte împotriva celor care au provocat stricăciunile. „Sunt foarte multe hoteluri care au contracte de asigurare şi până la finalizarea unui eventual litigiu pot să îşi recupereze banii de la firma de asigurări”, a mai explicat aceeaşi sursă din cadrul Prefecturii Timiş.

Preţul maxim pentru cazare la hotel container

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu a anunţat marţi că Primăria Timişoara a încheiat contracte pentru spaţii de carantină cu 11 hoteluri şi pensiuni din oraş. Robu a declarat că hotelurile şi pensiunile cu care Primăria Timişoara a încheiat contracte pot oferi 695 de locuri de cazare, la un preţ maxim de 300 de lei pe zi. Robu a mai spus că la nivelul primăriei s-a decis să se facă o selecţie, iar contractele să fie atribuite după preţul cel mai mic.

Cu toate acestea, din contractele încheiate de Primăria Timişoara se poate vedea că Hotel Steel, un hotel care funcţionează în construcţii modulare de tip container percepe preţul maxim de 300 de lei/persoană/zi, cu 20 de lei mai mult decât Hotel Ramina, spre exemplu, care este mult mai cochet şi oferă condiţii de cazare net superioare hotelului Steel. Hotelurile Galaxy din Dumbrăviţa, Delpack sau Boavista au încheiat contracte la preţuri şi mai mici: 259 lei/persoană/zi.



Hotel Galaxy din Dumbrăviţa a fost închiriat pentru carantină la preţul de 259 de lei/persoană/zi FOTO booking.com


Hotel Steel a fost închiriat pentru a fi transformat în centru de carantină la preţul de 300 de lei/persoană/zi FOTO booking.com

Imagine indisponibilă
hoteluri foto booking

„Mă miră dacă acolo unde sunt construcţii modulare preţul este de 300 de lei. Chiar voi face o verificare. Eu am stabilit printr-o notă internă (n.r. condiţiile de selecţie). Presupun că nu şi-a permis nimeni să o încalce. O să verific”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Florin Fanea, reprezentant al firmei care deţine Hotel Steel a declarat pentru „Adevărul” că, deşi în contractul cu Primăria Timişoara este specificat că hotelul are 141 de locuri, fiind camere cu mai multe paturi se pot asigura cel mult 60 de locuri de cazare, urmând ca facturarea să se facă în funcţie de numărul de persoane cazate.

În privinţa preţului, reprezentantul hotelului Steel a declarat că „preţul a fost stabilit de Guvernul României”. „Aparent, preţul pare mare, dar dacă nu avem un grad de ocupare de 50 la sută, o să vedeţi că nu mai e aşa rentabil. Calculaţi pe ce se întâmplă practic. În plus, sunt cheltuieli suplimentare legate de mentenanţă, trebuie un contract special cu o firmă care colectează deşeurile, după ce se eliberează camera trebuie făcută o dezinfecţie totală. Este o procedură mai complexă. Nu e chiar aşa rentabil cum pare la prima vedere. Nu e nici pe pierdere. E un preţ de mers înainte pentru a te menţine pe linia de plutire”, a declarat Florin Fanea pentru „Adevărul”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite