Cancerul la sân, principala cauză de mortalitate a femeii în România. Cum poate fi descoperit la timp, situaţie în care este vindecabil 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparat pentru depistarea cancerului mamar FOTO Adevărul
Aparat pentru depistarea cancerului mamar FOTO Adevărul

Cancerul mamar este principala cauză de mortalitate a femeilor din România. Din păcate, una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este în stadiul II sau III.

Specialiştii spun că una din opt femei va dezvolta un cancer mamar. Sunt despistate în jur de 9.000 de cazuri în fiecare an. Cancerul ovarian este a cincea cauză de deces, însă este una din cele mai perfide boli, pentru că nu dă niciun semn în fazele incipiente. 

În România una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este în stadiul II sau III. În ce priveşte cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femei cu cancer ovarian au şansa de a supravieţui cinci ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre paciente cu cancer la sân”, spune medicul oncolog Daniela Sârbu.

Dacă se descoperă la timp, atât în cancerul de sân cât şi cel de ovar, se poate interveni mai eficient, iar şansele de supravieţuire sunt mai mari. Conform medicilor, rata de supravieţuire poate ajunge la 90 la sută în cazul cancerului de sân dacă boala este diagnosticată în stadiul I.

Un cancer de sân depistat în fază incipientă, poate duce la vindecare în aproape toate cazurile. De asemenea, cancerul de ovar, cea mai agresivă formă de cancer feminin, şi este de obicei diagnosticată într-un stadiu mai avansat, dacă e acel noroc de a fi diagnisticată într-o fază incipientă, atunci are o foarte mare şansă de vindercare, în proporţie de 90 la sută”, a mai declarat Daniela Sârbu.

Efectuarea controalelor medicale periodic şi informarea constantă şi corectă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-şi proteja sănătatea şi pentru a depista eventualele afecţiuni în stadii incipiente. O viaţă sănătoasă poate preveni cancerul, spun specialiştii.

O alimentaţie sănătoasă bogată în frcute şi legume proaspte, care să aducă un aport de vitamine, minerale şi fibre poate preveni cancerul de sân. Consumul cărnii procesate creşte riscul de cancer. Obezitatea este un factor de risc în cancerele mamare şi de sferă ginecologică. Consumul de alcool este un factor important. Alcoolismul dublează riscul de cancer mamar. Trebuie să avem o viaţă cu activitate fizică. Aş zice că 30 de minute de mers pe jos în pas aler, ar fi suficiente să ne acopere nevoia zilnică de mişcare, a mai spus Daniela Sârbu.

În cazul în care o pacientă este descoperită cu această boală, medicii recomandă şi un ajutor psihologic. „Din păcate, multe femei confundă ajutorul unui psiholog cu un tratament psihiatric. Nu acesta este ideeea, un psiholog ajută foarte mult în această problemă. În faţa unui asemenea diagnostic, sigur te gândeşti la moarte. Cancerul este asociat cu moartea. Te gândeşti şi ce înseamnă viaţa, atunci eşti confruntat cel mai acut cu problema asta, te întrebi pentru ce trăim, de ce viaţa merită trăită”, a declarat Daniela Sâbu.

Conform unui raport a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populaţia feminină din România sunt asociate cancerului mamar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite