Angajaţii Filarmonicii Banatul întrerup greva după o săptămână de proteste. Provocarea lansată primarului de un artist în timpul negocierilor de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva Filaromicii Banatul a încetat în urma unei convenţii semnate de sindicat, primarul Nicolae Robu şi directorul Filarmonicii Banatul FOTO Facebook/Greva Filarmonicii Banatul
Greva Filaromicii Banatul a încetat în urma unei convenţii semnate de sindicat, primarul Nicolae Robu şi directorul Filarmonicii Banatul FOTO Facebook/Greva Filarmonicii Banatul

Filarmonica Banatul din Timişoara se confruntă cu un conflict de muncă fără precedent. După o săptămână de proteste ale artiştilor s-a semnat un acord tripatit de încetare a grevei. Prin convenţie s-a stabilit ca termenul limită pentru semnarea contractului colectiv de muncă să fie 10 noiembrie. Directorul Filarmonicii a semnat documentul, dar nu crede că termenul poate fi respectat.

Timp de o săptămână artiştii Filarmonicii Banatul din Timişoara au protestat în faţa Filarmonicii, nemulţumiţi de conducerea instituţiei şi reclamând: tratament discriminatoriu, injurii, aplicarea unor sancţiuni disciplinare care se dau celor care iau poziţie împotriva directorului, diminuarea calităţii concertelor, şi întârzierea Contractului Colectiv de Muncă.

După o săptămână în care a stat deoparte, primarul Nicolae Robu a intervenit luni în scandalul de la Filarmonică, având o întâlnire atât cu reprezentanţii sindicatului, cât şi cu conducerea instituţiei. Marţi dimineaţa, Nicolae Robu s-a întâlnit la Filarmonică cu artiştii care au fost timp de o săptămână în grevă. Întâlnirea a debutat cu un discurs al primarului, iar spiritele s-au încins în momentul în care unul dintre artişti l-a intrerupt pe primar. În urma unui schimb dur de replici cu câţiva dintre artişti, mai multe persoane au părăsit sala, părând că tentativele de găsire a unei soluţii paşnice au eşuat.

Liderii de sindicat i-au convins, însă, pe artişti să revină în sală pentru a relua discuţiile. Atunci când a luat cuvântul, pentru a descrie situaţia de la Filarmonică, unul dintre artişti i-a cerut primarului Nicolae Robu să se pună în postura de proprietar al unei turme de oi care îşi angajează un cioban să aibă grijă de turmă căruia îi asigură toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea. „Dacă lucrurile în stână nu merg bine, pe cine certaţi”, l-a întrebat artistul pe primarul Nicolae Robu. Edilul a intrat în joc. „Voi vedea. Sunt oi de un soi necorespunzător din care nu poţi să scoţi nimic sau oile sunt foarte bune şi e o problemă ciobanul”, a răspuns primarul stârnid aplauzele artiştilor.

În final, primarul şi angajaţii Filarmonicii Banatul aflaţi în grevă au fost de acord să semneze o convenţie care prevede încetarea grevei cu câteva condiţii. Una dintre condiţii este semnarea contractului colectiv de muncă până în data de 10 noiembrie 2018. „Negociem până în data de 10. Dacă negociem cu Gârboni (n.r. directorul Filarmonicii), sunt foarte multe puncte de negociat. Dacă am negocia cu primarul, am semna astăzi”, a declarat liderul de sindicat, Florin Lupulescu.

Conventie Filarmonica Banatul

Convenţia asumată de sindicalişti şi de primar a fost semnată şi de directorul Filarmonicii Ioan Gârboni. Acesta spune că „armistiţiul” este binevenit, dar crede că termenul de 10 noiembrie nu este unul rezonabil. „Această convenţie este binevenită, greva se suspendă. Noi o să încercăm să negociem contractual colectiv de muncă, dar în niciun caz acest contract nu va fi semnat în două – trei zile pentru că sunt 90 de pagini propuse de sindicat. Sunt foarte multe lucruri care exced legislaţiei”, a spus Gârboni.

Întrebat dacă termenul de 10 noiembrie este rezonabil, Gârboni a spus „nu cred”. „Este posibil să terminăm, dar nu uitaţi că noi avem şi alte lucruri de făcut decât negocierea. Ritmul în care sindicatul doreşte nu se poate face pentru că personalul meu are şi alte obligaţii. Noi stăm câte patru ore în negocieri pe zi. Azi, de exemplu, jurist este în instanţă. Ei nu fac nimic altceva. Doar veneau şi negociau, ori personalul meu care discută la negocieri are şi altceva de făcut”, a declarat Ioan Coriolan Gârboni.

Directorul Filarmonicii Banatul a mai spus că din punctual său de vedere nu contractul colectiv de muncă este problema, nefiind nevoie ca acesta să fie semnat, fiind obligatoriu doar ca acesta să fie negociat. „Primul pas pe care noi trebuie să îl facem în timpul negocierilor este Regulamentul de Ordine şi Funcţionare, care trebuie aprobat de primărie. Aici se stipulează şi programul de lucru. Apoi se negociază Regulamentul de Ordine Interioară, care trebuie reflectat în contractual colectiv de muncă”, a mai declarat directorul Filarmonicii Banatul.   

Filarmonica Banatului 2

Filarmonica Banatului 1

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite