A început construcţia muzeului de la Parţa. Va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România

A început construcţia muzeului de la Parţa. Va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România

Proiectul punctului muzeal de la Parţa

Muzeul Naţional al Banatului a predat amplasamentul pentru construcţia punctului muzeal de la Parţa. Clădirea va fi amplasată într-o zonă cu acces facil în centrul localităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul Naţional al Banatului a predat amplasamentul pentru construcţia punctului muzeal de la Parţa, o construcţie cu un etaj, care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România şi printre puţinele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte şi elemente caraceristice aşezării din care făcea parte. 

 
„Este un moment foarte important pentru Muzeul Naţional al Banatului, dar şi pentru întreg judeţul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parţa va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parţa”, a spus Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Naţional al Banatului, prezent la predarea amplasamentului pentru constructori. 
 
Firma care va realiza obiectivul, desemnată în urma licitaţie publice, este Constructim. 
 
Clădirea va fi amplasată într-o zonă cu acces facil în centrul localităţii Parţa, în apropierea primăriei şi a altor obiective sociale şi religioase, pentru o bună vizibilitate şi identificare în cadrul comunităţii locale. 
 
„Caracterul arhitectural al clădirii punctului muzeal va prezenta atât elemente decorative interconectate cu specific local şi istoric cât şi elemente de unicitate care să-i confere acesteia un caracter distinct vizibil, dar plastic integrat în specificul local şi funcţional. Clădirea va avea o componentă administrativă care va asigura atragerea de proiecte de cercetare. În acest sens, dincolo de obiectivul major de realizare a investiţiei, este nevoie de asigurarea unor spaţii clar delimitate de cel expoziţional, spaţii în care se pot desfăşura pentru început activităţile administrative de curăţare, conservare, inventariere, predepozitare a artefactelor arheologice descoperite pe siturile din hotarul localităţii Parţa”, transmit cei de la Muzeul Naţional al Banatului. 


 
Etajul este destinat în totalitate vizitatorilor. Spaţiul expoziţional este împărţit în trei încăperi: sala mare care prezintă o cursivă cu vizibilitate spre sanctuar, iar din sala mare se poate trece în celălalte două încăperi de tip vagon.  
 
Spaţiul şi circuitul expoziţional vor fi amenajate în baza unui desfăşurător de expoziţie întocmit după standardele muzeografice moderne. Tot din sala mare se face accesul în camera de proiecţie destinate vizitatorilor. 

 
Termenul de execuţie este de 9 luni, valoarea proiectului este de aproximativ 400.000 de euro, sumă provenită din fonduri europene, prin programul transfrontalier România-Serbia. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Sanctuarul unde oamenii se închinau zeilor va fi pus pe harta turistică. Templul era folosit şi drept calendar solar, în urmă cu 6.000 de ani

FOTO Sanctuarul neolitic unde oamenii se închinau zeilor, descoperit lângă Timişoara, devine atracţie turistică
 

FOTO Cel mai vechi Homo Sapiens din Europa, descoperit în Munţii Banatului: o corcitură între omul modern şi cel neandertalian de acum 40.000 de ani

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările