Târgu-Mureş: Pâinea mureşeană cu fulgi de cartofi, cea mai bună din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul brutar Tokes Tibor prezentând cea mai bună pâine din ţară
Maestrul brutar Tokes Tibor prezentând cea mai bună pâine din ţară

Pâinea tradiţională cu fulgi de cartofi, produsă de brutăria mureşeană „Eldi” a obţinut premiul I şi titlul de "Cea mai bună pâine" la concursul naţional de panificaţie „Etalează-ţi talentele” , la care au participat 40 de brutari din întreaga ţară.

Pâinea cu fulgi de cartofi, produs tradiţional al brutăriei mureşene „Eldi” a obţinut locul I la categoria produse de morărit, panificaţie şi cofetărie a concursului „Etalează-ţi talentele”, desfăşurat în cadrul expoziţiei internaţionale Gastropan, ce are loc în acest week-end la Hotel President din Târgu-Mureş. La concursul pentru desemnarea celei mai bune pâini au participat 40 de maeştrii brutari din ţară, dar juriul a apreciat cel mai mult pâinea societăţii mureşene.

Secretul celei mai bune pâini

Secretul pâinii cu fulgi de cartofi  îl ştie Tokes Tibor,  maestrul brutar care a produs-o şi care a obţinut de două ori titlul de campion mondial la Cupa Mondială a Brutarilor din Franţa. „Pâinea tradiţională cu cartofi are la bază o reţetă din zona secuimii şi este făcută din făină, sare, apă şi are o cantitate redusă de drojdie. Maiaua se ţine şapte ore la dospire, apoi se adaugă fulgi de cartofi. Secretul acestei pâini este conţinutul foarte mare de apă, circa 87%. Cu cât conţine mai multă apă, cu atât pâinea rezistă mai mult”, spune maestrul brutar Tokes Tibor.

Pâine apreciată

 Mureşenii sunt mari amatori ai acestei pâini, iar brutăria Eldi coace din acest sortiment circa 40 de tone lunar. „Cumpăr des pâine cu cartofi de la Eldi pentru că este foarte sănătoasă. Îmi aduce aminte de pâinea pe care o făcea bunica la ţară”, spune Rozalia Pol, din Târgu-Mureş. O astfel de pâine costă în magazine 3,6 lei.

Pe lângă pâinea cu cartofi, brutarul a introdus şi alte sortimente, pe care mureşenii vor avea ocazia să le încerce în curând. „Avem pâine cu ceapă, pâine rustică cu măsline şi pâine bavareză cu secară, ce vor intra în curând pe piaţă, iar în domeniul patiserieie ca noutate avem batonul cu şuncă, usturoi şi smântână şi „papionul” cu zahăr şi scorţişoară.”, spune maestrul brutar. 

Expoziţie internaţională

Potrivit organizatorilor, anul acesta la Gastropan participă 60 de expozanţi, atât din România cât şi din Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, SUA, Cehia şi Serbia. Pe lângă expoziţiile de produse de morărit şi panificaţie, dar şi de utilaje industriale, zilnic au loc şi concursuri de panificaţie şi gastronomie.

„La concursul de panificaţie, patiserie şi cofetărie desfăşurat ieri au participat 68 de concurenţi, dintre care 28 la secţiunea cofetărie şi restul la panificaţie. Astăzi la secţiunea gastronomie participă 18 concurenţi, la secţiunea platouri reci şi la cea de sculptură în fructe şi legume”, a precizat Ildiko Varodi, directorul expoziţiei.

Programul Gastropan
Astăzi de la ora 15.00 în cadrul hotelului President se vor decerna premiile pentru cele mai bune produse la secţiunea gastronomie, iar până la ora 18.00 publicul va putea admira preparatele câştigătoare. Duminică expoziaţia Gastropan va începe la ora 10.00 şi va cuprinde demonstraţii practice de panificaţie, cofetărie, sculptură decorativă în fructe şi legume, preparare de cocktailuri, demonstraţii de preparare a îngheţatei şi degustare de vinuri. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite