Raed Arafat a înfiinţat SMURD-ul la Târgu-Mureş

Raed Arafat a înfiinţat SMURD-ul la Târgu-Mureş

Arafat a înfiinţat SMURD Târgu-Mureş după Revoluţie

În anul 1990, Raed Arafat a înfiinţat SMURD-ul, cel mai modern sistem de urgenţă din România. La început, acesta se deplasa la intervenţii cu maşina sa personală, un Opel Kadett.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imediat după Revoluţie, medicul a decis să se specializeze în terapie intensivă la Târgu-Mureş, cunoscut centru medical al ţării.  În septembrie 1990 cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă și cu Serviciului de Ambulanță, Arafat a pus bazale unui centru de urgență asemănător celor din Uniunea Europeană format dintr-un echipaj calificat medicalizat. Inițial serviciul a funcționat sub denumirea SMUR (fără D - descarcerare).

Dotări moderne, provenite din donaţii

În anul 1991, SMUR primește o primă donație din Germania sub forma unei ambulanțe, iar până în luna octombrie serviciul a funcționat cu personal voluntar, inclusiv șoferul ambulanței. Începând cu luna octombrie începe conlucrarea cu Brigada de Pompieri Militari Mureș care a oferit conducători auto pentru ambulanță, dar și spații pentru instruirea personalului SMUR.


În anul 1992, SMUR primește echipamente medicale de la colaboratorii externi: Crucea Roșie din Sauda Norvegia, Serviciul de Urgență al Spitalului Regal din Edinburgh și Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow. Totodată are loc și pregătirea pompierilor în noi domenii de intervenție, descarcerare și intervenție la accidente chimice. Următorul pas, recunoașterea oficială, a fost îndeplinită prin ordinul 1094 din 5 noiembrie 1992, când SMUR Târgu-Mureș a primit un statut oficial. De atunci și până acum, SMURD a devenit o constanță a medicinei de urgență în aproape toate județele din țară, serviciul fiind responsabil pentru salvarea a mii de vieți.

2% pentru SMURD

În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III, iar după doi ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD.În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD. Scopul fundaţiei se limitează la sprijinirea SMURD-ului şi dezvoltarea asistenţei medicale de urgenţă, ea neavând scop patrimonial şi nici alte activităţi care să aducă vreun profit fondatorului sau membrilor boardului.

Motivul înfiinţării Fundaţiei pentru SMURD a fost gestionarea donaţiilor şi sponsorizărilor către SMURD precum şi gestionarea campaniei "2% pentru SMURD".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările