Elev din Mureş notat cu 8 la purtare din cauza părului. Cazul va ajunge la Ministerul Educaţiei: „În fiecare zi îi spuneau «Nu te-ai tuns!»“

Elev din Mureş notat cu 8 la purtare din cauza părului. Cazul va ajunge la Ministerul Educaţiei: „În fiecare zi îi spuneau «Nu te-ai tuns!»“

Marius Marian susţine că a fost penalizat din cauza lungimii părului. FOTO: Hotnews

Directorul unui liceu din Târnăveni (judeţul Mureş) este acuzat că îi judecă pe elevi după vechile regulamente dinainte de 1989, când copiii puteau fi pedepsiţi oricând şi pentru orice motiv.

De această dată, însă, dascălii de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” par să fi întrecut orice măsură în cazul unui elev căruia i-au scăzut media la purtare doar pentru că are părul lung.
 
​Marius Marian este elev în clasa a XI-a, iar în semestrul I i-a fost scăzută nota la purtare la 8. Potrivit Hotnews, Marian s-a ales cu nota scăzută nu din cauză că nu ar fi mers la cursuri sau ar fi făcut ceva care să contravină regulamentului şcolar, ci pentru că are părul puţin mai lung. Asta în condiţiile în care Marius are media generală de 8.50, învaţă bine şi nu a avut niciun fel de probleme de comportament. 
   

Fiecare cu propria variantă

 
Problemele adolescentului ar fi început anul trecut, în luna septembrie, când nu l-a găsit de frizerul care îl tundea de obicei şi s-a dus cu părul lung la şcoală. Din acel moment, spun părinţii elevului, a fost luat în colimator de directorul şcolii. 
 
„În clasa a IX-a şi a X-a l-am tuns, pentru că aşa ni s-a impus. Acum nu şi-a găsit stilistul, ştiţi cum sunt copiii ăştia azi, şi a mers aşa la şcoală. În prima zi de şcoală l-au trimis acasă, au zis că ”ăsta nu e hal de elev”. Apoi a fost soţul meu la şcoală şi a vorbit cu domnii directori. Până la urmă, au căzut de acord că rămâne cum doreşte copilul, şi cum dorim şi noi. Nicăieri în regulamentul şcolar nu scrie de lungimea părului. După aceea au făcut presiuni asupra copilului, şi directorul, şi domnul diriginte, în fiecare zi îi ziceau ”nu te-ai tuns”, ”nu ai ce căuta în şcoala mea cu părul ăsta”, a povestit Gianina Marian, mama elevului.
 
Femeia spune că şi alţi elevi au avut de suferit din acest motiv, însă părinţii au evitat să ia măsuri pentru a nu intra în conflict cu directorul şcolii.
 
În replică, directorul şcolii, Ioan Suciu, spune că nu are nicio legătură cu faptul că liceanul s-a ales cu nota scăzută la purtare. Mai mult, Suciu susţine că  profesorii au luat această măsură nu pentru că adolescentul a refuzat să se tundă, ci pentru că ar fi încălcat regulamentul în timpul laboratoarele de fizică, chimie şi biologie
   

Cazul va ajunge la Ministerul Educaţiei

   
„Părinţii ştiu asta. Puteau să facă contestaţie în termen de 5 zile, ei au făcut contestaţie după vreo 30 de zile, le-am răspuns chiar dacă nu trebuia să le răspund. Au dreptul să meargă în instanţă că altceva nu mai putem face. Nota lui la purtare este 8 pe primul semetru. Nu eu stabilesc nota la purtare, ci consiliul clasei care se compune din profesorii care predau la clasă, un reprezentant al părinţilor şi un reprezentant al elevilor. Chiar nu sunt implicat absolut deloc”, a spus directorul, potrivit sursei citate.
 
Părinţii nu au acceptat aceste explicaţii şi au depus mai multe sesizări Inspectoratul Şcolar Mureş, însă fără succes. În continuare, ei s-au adresat Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Cazul va ajunge la Ministerul Educaţiei, a informat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, care este convins că dreptatea este de partea tânărului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: