Cât de buni sunt, de fapt, detergenţii ecologici. Specialist: „Conving printr-o excepţională capacitate de spălare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuci de săpun FOTO https://ligiapop.files.wordpress.com/2010/04/20gr.jpg
Nuci de săpun FOTO https://ligiapop.files.wordpress.com/2010/04/20gr.jpg

Într-o lume a alergiilor, a parabenilor şi a sensibilităţii, de multe ori săpunul şi detergentul de haine le pot crea probleme persoanelor cu o sensibilitate mare la chimicale. În jurul acestei situaţii a fost creată o adevărată industrie a detergenţilor ecologici.

Detergenţii universali pot avea în compoziţie amoniac, fosfat trisodic şi alte substanţe chimice care, pe lângă faptul că înlătura murdăria şi grăsimea, afectează şi pielea.

Cum recunoaştem o alergie la săpunul zilnic

Detergentul folosit pentru spălarea hainelor conţine surfactant - care se dizolvă în apă şi înlătura murdăria şi grăsimea de pe ţesături; clor, care înălbeşte textilele şi le dezinfectează; oxigen, cu efect de curăţare şi înălbire a rufelor, dar şi înălbitori optici şi parfumuri, care maschează mirosul chimic al detergentului. De asemenea, şi săpunul pe care îl folosim de mai multe ori pe zi ne poate usca pielea şi o poate afecta.

O erupţie roşie şi mâncărimea sunt prezente în cele mai multe cazuri de reacţii alergice la săpun. Pielea din zona afectată se va descuama şi va fi uscată. În cazurile mai grave, posibil să apară mici pustule pe corp, alături de erupţia cutanata obişnuită. De asemenea, pielea afectată se poate umflă. Erupţiile cutanate asociate cu alergiile la săpun pot determina apariţia senzaţiei de căldură la nivelul porţiunilor de piele afectate. Uneori, o reacţie alergică la săpun poate fi atât de accentuată, încât poate provoca simptome chiar şi atunci când persoană sensibilă inhalează vaporii emanaţi de săpun. Aceste simptome pot include nas înfundat şi strănut. În cazurile mai grave, pot să apară durerile de cap, umezirea ochilor, greaţă şi ameţeli”, potrivit medicilor.

Cum alegem un detergent ecologic. Nucile de săpun câştigă teren

În era “bio” şi “eco” există şi variante alternative la chimicale: de la săpun ecologic, la detergent de vase sau detergent pentru rufe. Aceste produse se găsesc de obicei la plafar sau în magazinele naturiste.

“Detergenţii bio pentru vase corespund cerinţelor crescânde în domeniul ecologic şi dermatologic şi conving printr-o excepţională capacitate de spălare şi de curăţare. Substanţele active obţinute din materii prime precum legume şi palmier combinate cu sulfaţi ai unor alcooli graşi din samburi de cocoş şi de palmier sunt substanţe de spălare active cu proprietăţi dermatologice excepţionale. Majoritatea detergentioloe ecologici sunt versatili, multifuncţionali şi biodegradabili. O alternativă bio la detergenţii clasici sunt nucile de spălat. Conţinând saponină, au aceleaşi proprietăţi de curăţare ca un detergent obişnuit, în schimb nu au adaosuri de substanţe chimice cu potenţial alergen. Pentru că sunt foarte bine tolerate de pielea sensibilă, sunt convenabile ca preţ şi prietenoase cu mediul, nucile de spălat câştigă teren în faţă detergenţilor obişnuiţi”, potrivit specialiştilor.

În cazul în care vă confruntaţi cu o alergie, iar pielea vă este afectată, cel mai indicat este să vă adresaţi medicului specialist dermatolog. El va stabili în primul rând la ce anume sunteţi alergici şi ce tratament trebuie să urmaţi. Abia apoi apelaţi la variantele ecologice.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite