Brad din PET-uri adunate de pe malul Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au confecţionat un brad din PET-urile adunate de pe malul râului. Foto: Claudia Sas
Elevii au confecţionat un brad din PET-urile adunate de pe malul râului. Foto: Claudia Sas

Cei mici au făcut un brad din PET-urile adunate de pe malurile râului, de colegii lor mai mari. Cu toţii au avut ocazia să viziteze şi Barajul de priză, vechi de aproape 100 de ani.

Peste 100 de copii, de la cei de grădiniţă şi până la studenţi, au vizitat astăzi Barajul de priză, vechi de aproximativ o sută de ani, marcând astfel Ziua Mondială a Apei. În plus, elevii Şcolii Generale nr. 2, cei ai Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" şi studenţii Universităţii „Dimitrie Cantemir" s-au oferit voluntari pentru a curăţa malurile râului.

„Suntem 20 de voluntari, studenţi în anul I şi II la Facultatea de Georgrafia Turismului şi sperăm să putem curăţa cât mai bine malul râului", spune Cristina Suceavă. Elevii Şcolii Generale nr. 2 au venit cu placade, pe care au scris sloganul evenimentului: „Apă curată pentru o lume sănătoasă". „Noi vrem ca apele din judeţ să fie mai curate. De aceea astăzi am venit cu toţii aici să curăţam malul râului. Sper ca lumea să vadă că nu e bine să arunce gunoiul oriunde, pentru că din această apă bem şi noi", spune Ştefania Pop, elevă în clasa a VI-a A la Şcoala Generală nr. 2.

Monument istoric în calea apelor

Pe lângă acţiunea de ecologizare a malurilor râului Mureş, elevii au fost fascinaţi s vadă Barajul de priză nr. 1, din cartierul Aleea Carpaţi, şi să înţeleagă cum funcţionează întregum mecanism.

Barajul a fost construit în anul 1912 de către un antreprenor maghiar, iar peste doi ani va aniversa un secol de existenţă. „Brajul a fost distrus în timpul războiului, iar în 1948 a fost reconstruit, fiind adăugată  şi sala mecanismelor, care iniţial nu exista", a precizat Cristian Bratanovici, şef  birou exploatare în cadrul Direcţie Apelor Mureş.

Barajul este dotat cu mai multe stavile, cu ajutorul cărora se controlează debitul apei care trece prin acesta. „Prin baraj pot trece maximum 1.125 de metri cubi de apă pe secundă, iar prin descărcătorul lateral, alţi 500 de metri cubi. Atunci când debitul apei e foarte mare, se deschide acel descărcător lateral, iar astfel oraşul este protejat de inundaţii", a mai explicat Cristian Bratanovici.

Barajul asigură nivelul de apă pentru prizele companiei Aquaserv, care preia apa brută din râul Mureş, o tratează şi o distribuie mai departe către populaţie. De asemenea, tot acest baraj asigură nivelul apei şi în compelexul de agrement Weekend.

Ecologizare şi la Luduş

Elevii Şcolii Generale nr. 1 din Luduş au colectat 60 de saci de gunoi menajer de pe malul râului Mureş. Şcolarii au lucrat câteva ore până au strâns tot gunoiul. Autorităţile locale le-au pus la dispoziţia elevilor saci menajeri şi mănuşi de protecţie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite