Târgu-Jiu: PORTRET/ Tratează bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinţa bolnavilor i-a schimbat stilul de viaţă. Mariana Găvinescu este şefa Secţiei de Oncologie, de la înfiinţare şi până în prezent.

Bolile pe care le tratează au făcut-o să-şi schimbe radical comportamenul şi modul de a privi viaţa şi oamenii. Mariana Găvănescu este medicul care încearcă să aline suferinţa din sufletele bolnavilor de cancer. ,,Am ajuns la concluzia că nu există o altă specialitate care să-ţi ofere atât de multe satisfacţii decât cea de oncologie. Am realizat ce este de fapt viaţa şi cum ştim să o stricăm din cauza unor lucruri nesemnificative, în condiţiile în care alte persoane au probleme mult mai mari decât noi. Am învăţat să mă bucur şi de ploaie, şi de vânt, în comparaţie cu un bolnav de cancer“, ne spune medicul Mariana Găvănescu. În anul 1987 când s-a deschis Secţia de oncologie erau în judeţul Gorj 2500 de bolnavi, iar ulterior numărul de cazuri noi a crescut la 300 pe ani, iar acum apar în fiecare an 1000 de bolnavi de cancer.

Premiantă în şcoală şi studentă studioasă

S-a născut în Moldova, unde a urmat şcoala primară, dar părinţii au venit să lucreze în Valea Jiului, aşa că şi-a petrecut următoarea etapă a vieţii în oraşul Lupeni. Aici şi-a cristalizat viitorul dintr-o simplă observaţie de copil. „În blocul în care locuiam mai trăiau un medic pediatru şi o asistentă medicală. Mi s-au părut mie, ca şi copil, că erau oamenii cei mai căutaţi. A fost şi dorinţa tatălui meu ca eu să învăţ carte. Era un om autodidact şi cred că nu a existat vreo carte necitită de el din biblioteca din Lupeni“, ne povesteşte Mariana Găvănescu. În clasa a V-a s-a mutat la Lupeni, iar acomodarea a fost destul de dificilă. „Primul an din şcoala generală a fost o deziluzie pentru tatăl meu care credea că voi obţine premiul I, ca şi până atunci, dar nu am luat decât premiul III. În vacanţa de vară am fost pedepsită“. A ştiut ce profesia vrea să îmbrăţişeze din clasa a VII-a când a cumpărat prima carte de medicină.  A absolvit liceul din Lupeni, iar în anul 1969 a intrat la facultate. „Am fost un student limitat, în sensul că nu  am luat parte la petrecerile de grup sau la excursii, pentru că am preferat să studiez. Medicina este o meserie diferită faţă de orice altă profesie“.

Conduce Secţia de oncologie de 23 de ani

Şi-a luat repartiţia la Târgu-Jiu şi şi-a început activitatea la Dispensarul CFR. „Doi ani am activat ca medic de medicină generală, dar din facultatea ni s-a insuflat faptul că trebuie să neapărat să ne specializăm. Când s-au scos posturile, am vrut să renunţ pentru că eu doream să mă specializez în interne şi nu erau locuir, soţul meu m-a sfătuit că este bună şi oncologia, iar, după primele şase luni de specializare la Institutul Oncologic din Cluj, cu dr. Ion Chiricuţă, am ajuns la concluzia că nu există o altă specialitate care să-ţi dea atât de multe satisfacţii“, ne relatează medicul. În anul 1987 s-a înfiinţat Secţia de oncologie, pe care Mariana Găvănescu o conduce de atunci.

Profil

Născută. 16 aprilie 1950, la Epureni, judeţul Vaslui.
Studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, doctor în ştiinţe sociale.
Experienţă. Este medic din anul 1975
Familie. Căsătorită, doi copii.

Ce-i place
„Ador să muncesc, să studiez şi să ascult muzică de orice gen, dar de calitate. Îmi place arta culinară, florile, în mod special, şi excursiile“.

Ce nu-i place

„Nu agreez inactivitatea şi să pierd timpul. Pentru mine nu există această noţiune. Nu îmi plac persoanele care nu muncesc. Nu îmi place place mizeria, nici cea umană, nici de altă natură, şi lipsa comportamentului civilizat“.

Întrebări şi răspunsuri

Au fost bolnavi care v-au impresionat?
Fiecare caz mă impresionează în felul lui. Au fost şi evoluţii spectaculoase. Am pacineţi care trăiesc de 25 de ani, cu care mă întâlnesc pe stradă şi asociază imaginea mea cu cu suferinţa lor.

Cum s-a schimbat tratamentul pentru cancer?
Evoluţia tratamentului a fost fantastică în cei 30 de ani de când fac oncologia. Sunt foarte multe descoperiri şi medicamente noi care fac ca durata de viaţă pentru orice tip de cancer să crească în ultimii zece ani chiar la bolnavii cu stadiul patru.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite