Târgu-Jiu: Liliana Dolcu, pizzerul care le face torturi mireselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Dolcu
Liliana Dolcu

Este o adevărată specialistă în prepararea produselor de cofetărie. A făcut sute de torturi pentru rude şi colegii de serviciu, iar acum lucrează ca pizzer.

A copilărit în comuna Stejari. De mică era pasionată de gătit, stătea mai mereu prin bucătărie. Aşa a ales să plece la Târgu-Jiu şi să dea la Liceul Economic, profil alimentaţie publică. A făcut parte din prima generaţie a liceului. După absolvire, a devenit maestra prăjiturilor.

„Imediat după ce am terminat liceul, am fost repartizată la Laboratorul Central de Cofetărie de lângă Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. A fost primul laborator de stat de acest gen din oraş. Aici am lucrat până la Revoluţie. Făceam tot felul de prăjituri, savarine, eclere, tort diplomat, cozonaci. Îmi place foarte mult să prepar tort diplomat. Am o reţetă specială care să nu-l facă greţos. Folosesc gelatină, compot de ananas, ouă, zahăr, frişcă, după care ornez tortul cu foarte multe fructe exotice. Am învăţat atât de bine să-l prepar, încât nu am nevoie de reţetă. Ador să ornez torturile cu trandafiri din comerţ sau preparate din zahăr fiert şi lapte praf“, mărturiseşte Liliana Dolcu.

Aceasta a urmat cursurile de patiser-cofetar în cadrul laboratorului,  a lucrat chiar şi într-o patiserie privată. Aici învăţase să facă merdenele cu brânză.

Prepară tort diplomat pentru colegi şi prieteni

Cofetăreasa cu experienţă a preparat sute de torturi. De sărbători, Liliana Dolcu nu mai cheltuie banii pe dulciuri aşa cum fac alţii. Este o gospodină desăvârşită. Cozonacul nu îi lipseşte niciodată de pe masă. Colegii de serviciu, prietenii, cunoştinţele şi rudele apelează la aceasta de fiecare dată când vin sărbătorile sau pentru diverse onomastici.

„Fac foarte multe torturi şi prăjituri gratuit pentru prieteni, colegi şi rudele mele. În afară de material, nu le-am luat niciun ban. M-am implicat pentru nunţile nepoţilor din partea fraţilor mei. Ultima dată am făcut un tort în formă de inimioară, pentru un nepot de-al meu. A avut 40 de kilograme“, spune mândră gorjeanca.

De fiecare dată îşi surprinde familia cu ceva dulce. Patronul patiseriei la care lucra a deschis şi o secţie de pizza, Liliana reprofilându-se şi în acest domeniu. În prezent lucrează la o pizzerie cunoscută din Târgu-Jiu. Împreună cu soţul ei, prepară pizza de zece ani în acelaşi loc de muncă. „Am descoperit că îmi place foarte mult să o prepar. Am lucrat chiar şi în Germania şi Franţa ca pizzer. Împreună cu soţul meu, am muncit foarte mult şi ne-am zbătut să deschidem un magazin la standarde europene  în comuna Vladimir, acolo unde locuim“, încheie Liliana Dolcu. 

întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai mare realizare a vieţii dumneavoastră?
L.D.: Cel mai fericit moment din viaţă a fost atunci când s-a născut băiatul meu. Mi-am dorit foarte mult să am un băieţel. Acum are 24 de ani şi este student în ultimul an la Politehnica din Timişoara.

În cât timp preparaţi un tort?
L.D.: Reuşesc să prepar un tort normal de vreo patru kilograme într-o oră. La
capitolul dulciuri, pot spune că cel mai mult îmi place să prepar tortul diplomat pentru că îmi
iese foarte bine.

ce-i place

Să gătească. Se simte bine, în mod special,
când prepară pizza. Liliana Dolcu preferă curăţenia. Când nu face altceva util, se apucă să facă ordine prin casă. „Mi-ar plăcea să mănânc mai multe dulciuri, dar am glicemia cam mare.“

ce nu-i place

Minciuna, nedreptatea şi ura între oameni. Liliana Dolcu spune că nu suportă slănina.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite