Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană. Compania va beneficia de 2,7 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un ajutor financiar de 2,7 miliarde de euro   Foto. Adevărul
Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un ajutor financiar de 2,7 miliarde de euro   Foto. Adevărul

Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai important producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, va beneficia de un ajutor de restructurare în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Planul de Restructurare a companiei cu sediul în Târgu Jiu a fost aprobat, miercuri, 26 ianuarie, de Comisia Europeană (CE). Anunţul a fost publicat pe site-ul CE. 

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde EUR (13,15 miliarde RON). Măsura va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung”.

Vicepreşedintele executival CE, Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat că Planul va asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CEO. 

„Planul de restructurare prezentat de România şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat. 

Sprijinul public este însoţit de garanţii pentru a asigura că denaturările concurenţei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum şi că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanţă cu Pactul verde european”, a precizat Vestager.

În februarie 2021, Complexul Oltenia a făcut obiectul unei investigaţii a Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului de stat.

Ce presupune Planul de Restructurare

Planul de Restructurare presupune acordarea unui ajutor financiar pentru îndeplinirea programului de decarbonare. Astfel, acesta va însemna închiderea etapizată a cinci grupuri energetice (Rovinari 3, Turceni 3 şi 7, Işalniţa 7 şi 8); externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente;  închiderea etapizată a trei cariere miniere (Husnicioara, Peşteana şi Lupoaia) şi trecerea în conservare a două cariere miniere (Tismana şi Jilţ Sud) începând cu anul 2026, activitatea se va desfăşura în trei bazine miniere (Rovinari, Jilţ, Motru) şi 5 grupuri energetice (3 la Rovinari şi 2 la Turceni).

La capitolul investiţii, Planul de restructurare prevede diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă şi pe bază de gaze cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW prin: construcţia a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de cca 725 MW; reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de unităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa.

în Planul de Restructurare se menţionează că programul de decarbonare va f finalizat în anul 2026, când la CEO vor mai lucra aproximativ 4.500 de salariaţi, în condiţiile în care acum îşi desfăşoară activitatea aproape 11.000 de salariaţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi 

UPDATE Ameninţare cu bombă la o şcoală din municipiul Târgu-Jiu. Autorul, un elev de 14 ani, a fost depistat de poliţişti

Număr record de îmbolnăviri de COVID-19 în judeţul Gorj. Un octogenar vaccinat a fost răpus de noul coronavirus

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite