Licean din Gorj, printre cei mai buni din lume la Lingvistică, disciplină care nu se studiază în şcoală

Licean din Gorj, printre cei mai buni din lume la Lingvistică, disciplină care nu se studiază în şcoală

Mihai Bratu s-a clasat pe locul 11 în lume la Lingvistică Foto: Alin Ion

Mihai Bratu, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, clasându-se pe locul 11 la nivel mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liceanul din Târgu Jiu a fost cel mai tânăr component din echipa României. Olimpiada trebuia să se desfăşoare în Letonia, dar, din cauza pandemiei de COVID-19, a avut loc online, iar fiecare echipă a susţinut probele într-un centru din fiecare ţară. În România, centrul unde au fost susţinute probele a fost la Institutul de Lingvistică. 
 
Lingvistica este gramatica comparativă a limbilor. Elevii (care nu studiază această disciplină la şcoală) primesc traduceri ale unor sevenţe, grupuri de cuvinte, iar pe baza unor asocieri, cum este în două limbi, deduc o regulă generală de formare a timpurilor verbale, a categoriilor de gen, persoană etc. Se fac deducţii logice - explică profesorii.
 
Mihai a povestit pentru „Adevărul“ că două probleme au fost mai dificile. 

„Au fost două probe, una individuală şi alta pe echipă. Proba individuală a constat în cinci probleme de rezolvat în şase ore. Primele două probleme au fost foarte dificile. Am început cu ultimele două pentru că mi s-au părut mai accesibile. Cred că mai aveam la dispoziţie aproximativ două ore. 

Am abordat problema cu numere şi până la urmă am reuşit să mă «prind» de ideea problemei. Am mai avut la dispoziţie o jumătate de oră şi am încercat să rezolv şi problema a doua. La proba pe echipe a fost o experienţă interesantă pentru că a trebuit să colaborăm toţi. A fost o problemă complexă pe care am rezolvat-o pe nouă pagini. Mă aşteptăm la o medalie de argint, după ce am văzut rezolvarea problemelor şi mi-am dat seama că nu am făcut ultima problemă“, spune el. 
 

S-a clasat pe locul 11 dintre cei 216 participanţi

Problemele au fost mult mai dificile faţă de anii anteriori, astfel că punctajele obţinute au fost mai mici. „Am obţinuit 57,9 puncte din 100, cel mai bun punctaj din echipa României. Problemele au fost mult mai dificile faţă de anii anteriori. În anii trecuţi, punctajele erau apropiate de 100, iar în acest an cel mai mare punctaj nu a trecut de 80. Au fost doi participanţi care au ajuns la acest punctaj, iar locul III a obţinut 65 de puncte. La nivel internaţional, m-am clasat pe locul 11 din 216 de participanţi din 34 de ţări  din toată lumea“, arată Mihai. 
 

Pregătiţi de foştii olimpici

Echipa României de Lingvistică a fost pregătită o perioadă de două luni de către foştii olimpici internaţionali. Pentru Mihai şi colegii săi, pregătirea aceasta a contat foarte mult. 
 
„Am avut o pregătire cu tot lotul lărgit, care a durat aproximativ două luni, după care a urmat un baraj, o selecţie finală. Pregătirea a contat foarte mult. Fără această nu aş fi reuşit să ajung la acest nivel. Am fost pregătiţi de către foşti olimpici internaţionali“, a relatat Mihai Bratu. 
 

„Mihai a muncit enorm pentru acest rezultat“

Liceanul a participat la Olimpiada de Lingvistică din timpul şcolii gimnaziale. „Mihai a muncit enorm pentru acest rezultat. S-a pregătit de ani de zile şi participă la această olimpiadă de când era mic. Secretul este că la pregătirea lui Mihai la această olimpiadă au participat toate cadrele didactice care i-au fost mentori de-a lungul anilor“, a spus Cristina Goanţă, profesor de Limba şi Literatura Română şi profesorul care l-a pregătit pe Mihai la Lingvistică. 
   
Vă mai recomandăm să citiţi: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările