Culă monument istoric din Gorj, restaurată anul trecut, vandalizată în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uşa monumentului a fost smulsă                                                                           FOTO: Carina Tătăranu
Uşa monumentului a fost smulsă                                                                           FOTO: Carina Tătăranu

Cula Cioabă-Chitescu din Şiacu, comuna Slivileşti, din judeţul Gorj, a fost vandalizată, după ce anul trecut a beneficiat de lucrări de restaurare efectuate de către Ambulanţa pentru Monumente, care benenficiază de sprijinul prinţului Charles.

Liana Carina Tătăranu, preşedinte al Asociaţiei „Inima Olteniei”, care a participat la lucrările de restaurare, a constatat, în urma unei vizite efectuate recent, că uşa de la intrare a fost smulsă: „Ca la noi, la nimenea... Unii se chinuie să repare, să renoveze, să restaureze, să protejeze etc, iar alţii doar distrug.

Azi am avut neplăcuta surpriză să constat că uşa de acces în Cula Cioabă-Chitescu din Şiacu (Gorj) - pe care Ambulanţa pentru Monumente Oltenia-Vest a pus-o în siguranţă anul trecut - a fost smulsă din toc.

Mesaj pentru curioşii - iubitori sau nu de patrimoniu: „Când o uşa este închisă înseamnă că există nişte motive întemeiate. În cazul de faţă, uşa de la culă a fost închisă din două motive: 

1. protejarea monumentului până va fi restaurat în întregime;

2. protejarea vizitatorilor de eventuale accidente.

Vă rog s-o admiraţi doar din exterior. Nu mai intraţi în interior pentru că nu există bunuri de valoare, nu există obiecte...

cula cioaba chintescu foto

Lemnăria este destul de deteriorată, lipseşte mare parte din ea, deci există pericol de accidente!”, este mesajul postat de Liana Carina Tătăranu pe pagina ei de Facebook. 

Acoperiş nou

 Voluntarii de la Asociaţia „Ambulanţa pentru Monumnete“ au salvat, anul trecut, de la distrugere Cula Cioabă-Chintescu, din localitatea Şiacu, comuna Slivileşti, judeţul Gorj, prin montarea unui acoperiş nou şi efectuarea unor lucrări de restaurare. 

Acoperişul a fost realizat din lemn cu unelte tradiţionale de către specialişti şi voluntari şi montat cu ajutorul unei macarale. Eugen Vaida, coordonatorul "Ambulanţei pentru monumente", a spus că acoperişul a fost refăcut în funcţie de documentele şi fotografiile cu acoperişul original: „Cula este importantă pentru că e unică în Oltenia. Are probleme structurale, dar am găsit soluţii minim invazive pentru consolidarea zidurilor“.

Asociaţia „Ambulanţa pentru monumente“ se află printre câştigătorii premiilor „Europa noastră 2020“, pentru proiectul de salvare a caselor tradiţionale din Transilvania. De asemenea, prinţul Charles a donat şi o sumă de bani pentru Asociaţia „Ambulanţa pentru monumente“.

Istoria culei Cioabă-Chitescu

Cula din Şiacu datează din anul 1818. Monumentul istoric a fost preluat de Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ în anul 2013, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea acestuia. 

 Cula are forma unui turn. Suprafaţa construită este de 40 de metri pătraţi, iar cea desfăşurată de 120 de metri pătraţi. Construcţia culei a început în anul 1818 de către boiernaşul Răducan Cioabă şi a fost finalizată în anii 1822-1823 de boierul pitar Marin Chinţescu.

 Culele erau locuinţele boierilor, construite cu scopul apărării avutului şi vieţii membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor cetelor de jefuitori otomani, veniţi din sudul Dunării. Forma culei era de turn cu 3-4 caturi, prevăzute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc în orice parte a curţii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite