Zimbrii din Bucşani nu vor mai fi împuşcaţi. Direcţia Silvică ar putea extine suprafaţa Zimbrăriei Neagra pentru a face loc tuturor animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zimbraria Neagra, cea mai mare din ţară, are 49 de exemplare, care trăiesc în semilibertate şi pot fi şi admirate de vizitatori, într-un ţarc de peste 160 de hectare, care a devenit însă neîncăpător. Rezervaţia de la Bucşani este locul în care, în urmă cu peste 30 de ani, au fost aduşi câţiva zimbri, din Polonia şi din Argeş şi Haţeg.


În urmă cu câteva luni, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa a declarat că zimbri ar fi putut fi împuşcaţi pentru că sunt prea mulţi.

Un singur angajat intră în ţarc, cu o căruţă, trasă de un câl, şi turmă se ia după acesta, până se opreşte şi le împarte animalelor hrană. Pentru a urmări spectacolul, bucureşteanul are de parcurs cu maşină, din oraş până la rezervaţie, aproximativ 80 de kilometri, în circa două ore, ultima bucată fiind de drum forestier. Taxa de intrare e infimă - 4 lei pentru un adult şi 2 lei pentru un copil, iar timpul de vizitare e cât doreşte fiecare. 

Anul trecut au fost aici abia peste 200 de vizitatori, majoritatea fiind asigurată de autocarele cu elevi, din Dâmboviţa, Argeş şi Prahova, în special în timpul săptămânii "Şcoală Altfel". În viitor, administratorul rezervaţiei, Romsilva, ar vrea să dezvolte aici un punct turistic, ce ar putea include construirea unui pod deasupra ţarcului pentru că vizitatorii să poată observă animalele în orice moment al zilei. 

  

Însă în primul rând zimbrii au nevoie de condiţii mai bune, pentru că spaţiul pe care îl au la dispoziţie cele 49 de animale, de 166 de hectare, este suficient pentru maxim 30 de exemplare. Potrivit directorului Romsilva, Adam Craciunescu, există posibilitatea extinderii rezervaţiei de la Bucşani şi se doreşte acest lucru, alături de introducerea acesteia în circuitul turistic, însă deocamdată se intenţionează derularea unui studiu privind managementul populaţiei de zîmbri de aici. 

  

Pentru că, în plus, rezervaţia număra 25 de masculi şi 24 de femele, în timp ce raportul optim este de un mascul la cinci femele. Pentru optimizarea raportului între sexe, se impun transferurile către alte rezervaţii şi către grădini zoologice. 

  

Anul trecut au fost transferaţi doi zimbri la Grădină Zoologică Reşiţa, iar între 2001 şi 2012 au fost transferaţi nouă zîmbri la rezervaţiile Haţeg şi Târgu Neamţ şi alţi doi la Grădină Zoologică Târgovişte. "Dacă la început, când s-a creat rezervaţia, scopul a fost acela de a aclimatiza şi a gospodări specia de zimbru în zonă asta de câmpie.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Zimbrăria “Neagra”, cea mai mare din ţară, ar putea fi inclusă într-un fond de vânătoare

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În judeţul Dâmboviţa se află cea mai mare rezervaţie de zimbri din ţară - „Zimbrăria Neagra“, de la Bucşani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite