Un român, la Congresul Mondial de Astronomie din Honolulu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Ştiinţific de Organizare a celei de-a 29-a ediţii a Adunării Generale a Uniunii Astronomice Internaţionale a anunţat deciziile în privinţa acceptării lucrărilor înscrise în programul evenimentului care va avea loc în Honolulu, în perioada 3-14 august 2015.

Comitetul Ştiinţific de Organizare a luat decizia de a accepta ambele lucrări înscrise pentru programul acestui Congres Mondial de Astronomie de Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori. 

Cele două lucrări sunt:

1. Stars For Citizens With Urban Star Parks and Lighting Specialists, prezentare orală în cadrul Focus Meeting 21: Mitigating Threats of Light Pollution & Radio Frequency Interference (http://astronomy2015.org/focus_meeting_21), Sesiunea: Light at Night and Protected Areas

2. Astronomy, all the time for everybody, lucrare pentru sesiunea de postere din cadrul Focus Meeting 19: Communicating Astronomy with the Public in the Big Data Era (http://astronomy2015.org/focus_meeting_19) 

image

Până pe data de 28 mai 2015 autorul celor două lucrări trebuie să se înregistreze ca participat la Adunarea Generală a Uniunii Astronomice Internaţionale pentru ca lucrările să fie incluse definitiv în program. Înregistrarea implică asumarea cheltuielilor de participare la acest eveniment. O estimare a cheltuielilor pentru această participare este de circa 5000$ (cheltuieli de participare la eveniment, plus biletele de avion şi alte cheltuieli adiţionale).

"Sperăm ca autorităţile locale să-şi dea concursul pentru a sprijini această participare şi reprezentare a oraşului Târgovişte, a judeţului Dâmboviţa şi a României la acest eveniment mondial de top", a spus Valentin Grigore.

Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) este forul mondial al astronomilor profesionişti (cei care sunt plătiţi pentru a face astronomie). Adunarea Generală a UAI are loc la fiecare trei ani. La eveniment sunt invitaţi să participe astronomii profesionişti din toată lumea, membri şi nemembri UAI. Forul mondial decide să accepte şi participarea unor astronomi amatori (cei care nu îşi câştigă existenţa din astronomie, deci nu câştigă un salariu pentru activitatea lor) extrem de puţini, pe care UAI îi consideră reprezentativi prin activitatea lor şi care se înscriu cu lucrări pentru program, iar acestea sunt acceptate de Comitetul Ştiinţific de Organizare.

La ediţia din Hawaii de anul acesta sunt aşteptaţi să participe circa 4.000 de astronomi din peste 76 de ţări.

Valentin Grigore a reprezentat cu succes România la ultima ediţie a Adunării Generale a UAI care a avut loc în luna august 2012 la Beijing, China.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite