Târgovişte: Jumătate dintre şomerii care se recalifică reuşesc să se angajeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre şomerii care se recalifică reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Din aproape 400 de şomeri care au primit un atestat, în jur de 200 s-au angajat.

Mulţi dâmboviţenii rămaşi fără un loc de muncă aleg să se recalifice în alte meserii, pentru a avea şanse mai mari de a-şi găsi o slujbă.

Este şi cazul celor 176 de persoane care au reuşit să se angajeze după ce au urmat cursuri de calificare şi recalificare profesională, organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Astfel, jumătate dintre cei aproape 400 de cursanţi şomeri au reintrat în câmpul muncii.

“Au fost finalizate 23 de cursuri, în care au fost cuprinşi 436 de cursanţi din care 381 şomeri. 176 s-au angajat în meseriile pentru care s-au pregătit”, arată într-un comunicat AJOFM Dâmboviţa.

23 cursuri de formare profesională

În prezent, se află în derulare 23 de cursuri pentru lucrător în structuri pentru construcţii, zidar, lucrător social, operator introducere-validare date, ospătar, sudor electric, dulgher, lucrător în cultura plantelor sau limba engleza.

La aceste cursuri, participă în jur de 550 de persoane, dintre care aproape 500 sunt şomeri. Cele mai căutate cursuri sunt cele pentru lucrător comercial, operator calculator, instalator, sudor, ospătar, bucătar.

O tânără îşi caută de lucru de şase luni

Florentina Badea este o tânără de 30 de ani din Târgovişte, este căsătorită şi are un copil. A fost anunţată în urmă cu şase luni că va fi concediată şi de atunci se află într-o continuă căutare a unui loc de muncă.

A lucrat într- o societate comercială care vinde electocasnice, iar conducerea a decis să reducă numărul angajaţilor din cauza scăderii drastice a vânzărilor.

“Până în sărbătorile de iarnă am fost anunţată că voi fi concediată. Nu-mi venea să cred că sunt tocmai eu în postura asta. Muncisem foarte mult pentru societatea în cauză, am avut rezultate bune şi am trecut cu brio toate testele la care eram supuşi. Nu a fost de ajuns şi am rămas fără un loc de muncă într-o perioadă grea, tulbure”, ne-a povestit Florentina.

Se descurcă greu cu banii

Aceasta spune că se descurcă destul de greu, având în vedere că nici afacerile soţului său nu mai merg aşa de bine, iar banii de care dispun abia ajung pentru plata utilităţilor şi ratelor la bănci. Florentina susţine că îşi caută de lucru, că urmează unul dintre cursurile derulate de AJOFM Dâmboviţa, dar, chiar şi aşa, nu reuşeşte să se angajeze.   
                                                          
 “Nu mai ştiu ce să fac, unde să mă duc, cui să-i cer sprijin. Nimeni nu mai angajează şi aproape că mă apucă disperarea. Încep să-mi pierd încrederea şi ştiu că asta nu este bine”, spune Florentina.

Trebuie să fie perseverentă şi să aibă răbdare

Purtătorul de cuvânt al AJOFM Dâmboviţa, Daniela Stanca, i-a recomandat Florentinei Badea să aibă încredere, să fie perseverentă şi să se pregătească în cât mai multe domenii.

Daniela Stanca spune că trebuie să caute slujbe pentru care este pregătită şi pentru care are şanse, să se înscrie în baza de date a AJOFM Dâmboviţa, să se adrese Biroului de Consiliere, Orientare şi Formare Profesională din cadrul instituţiei, pentru a identifica toate oportunităţile, dar şi să spună prietenilor şi cunoştinţelor că este în căutarea unui loc de muncă.

Nu sunt de neglijat nici ofertele care apar prin ziare, spune purtătorul de cuvânt al AJOFM, dar nu trebuie ocolită nici varianta de a merge direct cu un CV la mai multe societăţi comerciale din oraş.

Există un excedent  pe piaţa locurilor de muncă

“Poate că nu a exploatat aşa cum trebuie oferta locurilor de muncă. E foarte adevărat că există un excedent  pe piaţa locurilor de muncă, iar concurenţa este mare. Cu toate acestea, trebuie să mergi mai departe, să ai răbdare, să încerci să fii cel mai bun în meseria ta”, mai spune Daniela Stanca.

Sunt disponibile 135 de locuri de muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa înregistrează în baza de date 135 de locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu studii superioare sunt doar patru locuri de muncă vacante, iar pentru studii postliceale sunt trei oferte.

Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii medii. Sunt 72 de oferte pentru meserii precum agent de vânzări, funcţionar administrativ, ospătar, vânzător, dulgher, croitor, zidar, şofer, sudor sau vopsitor industrial.

Pentru persoanele fără calificare, există în baza de date a AJOFM 56 de locuri de muncă.

300 de dâmboviţeni sunt disponibilizaţi în iunie

Mai multe societăţi comerciale dâmboviţene au anunţat că vor face disponibilizări. Elsid Titu va da afară 90 de persoane, Mecanica Rotes-112, iar fabrica de mobilă I.L.Caragiale va da afară 97 de persoane.

La nivelul judeţului Dâmboviţa, se înregistrează 12.000 de şomeri, dintre care 4.400 primesc indemnizaţie. Dintre aceştia, peste 10.000 au absolvit ciclul inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite