S-a redeschis Muzeul de Etnografie şi Folclor din Pucioasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai apreciate muzee dâmboviţene şi-a redeschis porţile. Este vorba despre Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, unitate aflată în componenţa Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte (CNMCD), care în ultimele luni a fost închisă pentru lucrări de reorganizare a spaţiului expoziţional.

„Mă bucur să redeschidem această bijuterie culturală, nu întâmplător astăzi, aici. Cred că de aici, de la Pucioasa trebuie să se audă un ecou pentru a redeschide viaţa culturală din judeţul Dâmboviţa. Judeţul Dâmboviţa este o mină de aur, din punct de vedere cultural şi deţine un patrimoniu deosebit nu doar pe plan naţional, ci şi internaţional (…) Ne-am asumat proiecte majore pentru viaţa culturală, iar acesta este doar un prim pas pentru a deschide judeţul la nivel naţional, pentru că dorim să scoatem judeţul la lumină, din punct de vedere cultural”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Edilul oraşului Pucioasa, Constantin Ana, a mulţumit oficialităţilor pentru sprijinul acordat şi a anunţat că îşi propune înfiinţarea unui nou muzeu, al băilor Pucioasa, care să conţină şi un muzeu al textilistului. 

„Aşa cum vedeţi, parteneriatul dintre primăria Pucioasa şi CJD este unul real, consistent şi chiar am avut o discuţie mai devreme, se vede că suntem sub lupa actualului preşedinte, în sensul bun al cuvântului, pentru că am găsit sprijin pentru toate problemele noastre. Chiar săptămâna trecută Spitalul Orăşenesc Pucioasa a primit un sprijin de 200 de mii de lei, util pentru întreaga comunitate deservită de această unitate”, a spus edilul. 

Imagine indisponibilă

Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, adăpostit în „Casa Dobrescu”, şi-a deschis porţile pentru public în anul 1976. 

Expoziţia, amenajată în această casă, ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a oraşului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei aşezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural şi au reuşit să transforme Pucioasa dintr-o aşezare sătească într-o staţiune balneoclimaterică vestită atât în ţară, cât şi peste hotare, datorită miraculoaselor sale izvoare.

Dacă la parterul clădirii veţi descoperi viaţa patriarhală a Pucioasei, o imagine grăitoare şi autentică a muncii, inventivităţii şi sensibilităţii ţăranului român (ocupaţiile tradiţionale, meşteşuguri, portul tradiţional, obiceiuri, dar şi un interior tradiţional local), la etaj, prin intermediul fotografiilor, mobilierului şi vestimentaţiei de epocă, puteţi cunoaşte viaţa citadină, prosperă şi tumultoasă a oraşului, aspecte semnificative din perioada sa de glorie. 

Publicul poate admira imagini de la inaugurarea  Băncii Populare “Ţăranul” prima bancă de acest gen din  ţară,  momentul inaugurării oraşului, sărbătorirea semicentenarului Băilor Pucioasa, locuri  vestite şi pline de amintiri (Strada Regală, Parcul, Pavilionul din Parc, Hotel Georgescu etc.) şi personalităţi reprezentative ale oraşului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite