Primul caz de gripă din Dâmboviţa. DSP: "Recomandăm populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală şi colectivă"

Primul caz de gripă din Dâmboviţa. DSP:

Gripa poate determina apariţia de epidemii sporadice diferite că severitate cu manifestare în principal în sezonul rece (lunile noiembrie-martie).

Potrivit DSP Dâmboviţa, în cadrul sistemului de monitorizare a infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi a gripei, în perioada 1-7 ianuarie 2018, au fost raportate 273 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 7 cazuri internate şi 81 de pneumonii.


Pentru 8 cazuri s-a impus spitalizarea. "Tot în acest interval a fost diagnosticat un caz de gripă cu virus gripal tip B, la o persoană de sex feminin din Târgovişte şi au fost imunizate împotriva gripei, un număr de 3993 de persoane incluse în categoria celor cu risc crescut de a contacta boala. Recomandăm în continuare populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală şi colectivă, să se vaccineze antigripal şi să se prezinte la medicul de familie la primele semne de boală", se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
 
Gripa este o afecţiune virală contagioasă cu fenomene de afectare generală, cu apariţie sporadică, epidemică sau chiar pandemică, determinată de infecţia cu virusurile gripale.
 
Există trei tipuri principale de gripă:
 
-tipul A, cel mai patogen, implicat în pandemii
-tipul B, care determina îmbolnăviri locale
-tipul C, cel mai slab patogen
 
Gripa poate determina apariţia de epidemii sporadice diferite că severitate cu manifestare în principal în sezonul rece (lunile noiembrie-martie).
 
Cele mai comune semne de boală sunt: febra, tuşe, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, stare de rău, oboseală, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare). Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii (inclusiv guturaiul/ răceală), însă sunt mult mai severe. 
 
Răceală este produsă de alte virusuri respiratorii, nu de virusul gripal. În cazul răcelii, simptomele sunt limitate de obicei la cap şi gât şi constau în: rinoree, strănut, dureri în gât, hiperlacrimare, dureri de cap, stare subfebrila.
citeste totul despre: