Obiecte pline de germeni, pe care le atingem zi de zi fără să ne dăm seama

Obiecte pline de germeni, pe care le atingem zi de zi fără să ne dăm seama

Germenii, viruşii şi alte microorganisme sunt peste tot: acasă, la birou, chiar şi în maşina ta. Din fericire, aproximativ 99% dintre ei nu ne pot face rău.

 
Restul ne poate face mult rău. Majoritatea acestor agenţi patogeni sunt fie virali, fie bacterieni şi pot provoca de la o răceală comună la o infecţie care poate pune viaţa în pericol.
 
S-ar putea să credeţi că cunoaşteţi locurile pe care se propagă germenii, dar sunt obiecte pe care le folosim aproape zilnic şi care sunt pline de microbi.  
 
1. Robinetul de bucătărie 
 
Pouring water from a Faucet
 
Robinetul este un magnet de germeni. Apa curgătoare îl menţine umed, o condiţie ideală pentru creşterea bacteriilor. Microbiologul Kelly Reynolds, de la Universitatea din Arizona, spune că pentru a ne feri de germeni trebuie să păstrăm robinetul curat şi dezinfectat. 
 
2. Prosoapele de bucătărie
 
Ştiţi că un burete poate adăposti germeni urâţi, dar prosoapele sunt şi mai periculoase. Un studiu realizat în sute de case din Statele Unite a constatat că aproximativ 7% din prosoapele de bucătărie erau contaminate cu MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), bacterii care pot provoca infecţii ale pielii grave.
 
De asemenea, sunt pline de tulpini periculoase de E. coli şi alte bacterii. Adesea folosim prosoapele pentru a şterge vasele. Varianta cea mai sigură este că folosiţi prosoape de hârtie pentru a curăţa blaturile şi vasele.
 
3. Tastatura computerului
 
image
 
În general bacteriile care trăiesc pe pielea noastră, în unghii, mâini pot să se transforme în noi bacterii pe tastatură, arată un studiu din 2018 publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health. 
 
4. Telefon mobil 
 
Cercetările arată că telefonul are foarte mulţi germeni. De fapt, un studiu din 2017 publicat în revista Germs a analizat 27 de telefoane mobile deţinute de adolescenţi şi a găsit „contaminare bacteriană” pe toate. 
 
Cum îl păstrăm curat. În primul rând, fiţi conştienţi de locul în care vă lăsaţi obiectele personale, cum ar fi toaletele publice. Apoi, există multe soluţii dezinfectante cu care puteţi să îl curăţaţi.
 
5. Aspiratorul
 
Woman hoovering the rug
 
Aspiratorul este un alt loc în care colcăie bacteriile, spun specialiştii. Păstraţi-l curat: schimbaţi sacul de vid frecvent şi faceţi acest lucru în aer liber pentru a evita împrăştierea bacteriilor în locuinţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările