Guvernul României s-a împotmolit în acte şi în promisiuni în ceea ce priveşte preluarea COS Târgovişte

Guvernul României s-a împotmolit în acte şi în promisiuni în ceea ce priveşte preluarea COS Târgovişte

După ce a prelungit de mai multe ori şomajul tehnic, în aşteptarea preluării activelor productive de la COS Târgovişte de către statul român, prin Ministerul Economiei, în contul datoriilor, conducerea societăţii pare că şi-a pierdut răbdarea şi va începe să emită decizii de preaviz.

Ultima perioadă de şomaj tehnic a expirat vineri, 19 februarie 2021.
 
„Administratorul judiciar al COŞ Târgovişte anunţă că şomajul tehnic se va prelungi doar până la dată de 22 februarie  2021, după care va emite decizii de preaviz. Asta înseamnă că dacă statul nu preia activele productive ale COS Târgovişte, în aproximativ o lună de zile, salariaţii vor pleca definitiv în şomaj. Timpul ne presează şi este momentul că oamenii de onoare să declare public propria poziţie faţă de COS Târgovişte, salariaţii combinatului, Târgovişte şi dâmboviţeni, într-un mod simplu şi în cuvinte puţine, fără lozinci şi declaraţii stufoase şi inutile. Voi prezenţa aici declaraţia fiecărui om politic ce ne reprezintă pe noi în Parlamentul României le vom analiză împreună”, a precizat Nicolae Dragodănescu, lider sindical. 
 
Între timp, Guvernul ia în calcul să renunţe la "naţionalizarea" activului industrial funcţional al Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte în contul datoriilor bugetare ale companiei şi ar prefera ca societatea să scoată la licitaţie unitatea de producţie de oţeluri pentru construcţii, în cadrul procedurii de insolvenţă, fiind căutaţi potenţiali investitori privaţi care să cumpere activul, scrie profit.ro
 
La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.
 
"... Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei. 

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România, şi-a anunţat angajaţii că se vor face concedieri colective, în data de 17 iulie. Aproape 1.200 de salariaţi au rămas, de atunci, fără un loc de muncă.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.
 
Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.
 
Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.
  
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările