FOTO Casa „Carmen Syilva”, de unde Regina Elisabeta primea onorul cavaleriei, stă să se prăbuşească. Acum funcţionează ca şi grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea datează din 1898, construcţie din zid de cărămidă, în 1977 a fost consolidată cu zid de beton şi igienizată
Clădirea datează din 1898, construcţie din zid de cărămidă, în 1977 a fost consolidată cu zid de beton şi igienizată

La cel mai mic seism ar putea cădea. Vorbim de zeci de şcoli şi grădiniţe din Dâmboviţa care prezintă un real pericol, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Ultima statistică referitoare la unităţile de învăţământ cu grad ridicat de risc la producerea unui cutremur a fost facută în 1998, în Dâmboviţa, iar multe clădiri abia se mai ţin din temelii.

Printre ele se află şi Clădirea Grădiniţei „Carmen Sylva” din Târgovişte, situată pe Bulevardul Regele Carol I, fost Castanilor( fiind cel mai vechi bulevard cu castani din Europa). Grădiniţa funcţionează din anul 1975, localul fiind preluat de Inspectoratul Şcolar Judeţean din Târgovişte, de la I.A.S. Târgovişte.

sylva carmen

Regina Elisabeta primea onorul cavaleriei de la balconul clădirii

Clădirea datează din 1898, construcţie din zid de cărămidă, în 1977 a fost consolidată cu zid de beton şi igienizată. În 1998, s-au mărit holurile, s-a reparat beciul, actual este folosit ca sală de sport. În locul sobelor cu gaze, unitatea dispune de centrală proprie. Iniţial clădirea a aparţinut Garnizoanei Unităţii Militare – Regimentul de Cavalerie, având ca destinaţie găzduirea familiei regale. În scurtele vizite pe care le efectua în oraş, Regina Elisabeta primea onorul cavaleriei care defila pe bulevard şi îl admira de la balconul clădirii, existent şi astăzi.

Aceasta nu a suferit modificări spectaculoase sub aspectul arhitecturii, atestat fiind faptul că în 1998, cu prilejul reparaţiei, au fost descoperite structurile şi frescele originale în interior, iar în exterior, stucaturile care se văd şi azi, chiar dacă au început să se degradeze.

sylva carmen

Din motive lesne de înţeles, frescele au fost protejate şi acoperite cu un strat subţire de var. Clădirea este considerată monument istoric şi face parte din patrimoniul Primăriei Municipale. 
 

Datorită faptului că această clădire are o mare încărcătură istorică dar şi faptului că a renăscut în rândurile târgoviştenilor odată cu schimbarea numelui bulevardului pe care se află, BulevardulRegele Carol I (fost Castanilor), a primit numele „CARMEN SYLVA”, nume purtat de regina Elisabeta, soţia primului rege al României, Carol I.

Pseudonim literar Carmen Sylva

Elisabeta a României (pseudonim literar Carmen Sylva, nume complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, n. 29 decembrie 1843, Neuwied, Germania - d. 18 februarie 1916 (S.N. 2 martie), Curtea de Argeş) a fost regina României în timpul domniei soţului său, Carol I al României. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare, ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „mama răniţilor”.

sylva carmen

Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoaşterii ţării drept regat atât de Poarta Otomană cât şi de marile Puteri Europene după Războiul de Independenţă a României de la 1877.

Principesa Elisabeta de Wied (Wied fiind un mic principat din vestul Germaniei actuale, numit ulterior Neuwied) a ajuns Regina României în urma căsătoriei cu Regele Carol I Hohenzollern-Sigmaringen şi a fost o patroană a artelor fondatoare a mai multe instituţii caritabile din România.

Înclinaţia sa pentru scris s-a observat prin numeroasele poezii, eseuri şi proza pe care le-a scris încă din adolescenţă. Acest talent nu l-a lăsat deoparte nici după ce a devenit regină a ţării noastre, la fel cum au făcut şi regina Victoria a Angliei sau Sissi a Austro-Ungariei care obişnuiau şi ele să scrie pentru apropiaţi.

Regina Elisabeta şi-a publicat marea parte a lucrărilor la edituri din străinătate, mai ales la Paris, şi a preferat să folosească un pseudonim care a devenit de-a lungul timpului faimos: Carmen Sylva. Practic, pseudonimul vine din expresia latină „carmen silvae” şi înseamnă „cântecul pădurii” sau „cântul pădurii”. Acest pseudonim a fost ales pentru a arăta legătura pe care o are cu noul ei popor latin pe care l-a condus alături de soţul ei, Carol I.

Peste 50 de volume a scris Carmen Sylva în limbile franceză, germană, engleză, română, latină şi greacă. Toate aceste limbi le cunoştea foarte bine, lucrările sale fiind poeme, balade, drame, nuvele şi povestiri româneşti. În plus, a mai realizat traduceri în limba germanp ale unor opere scrise de artişti români.

43 de unităţi cu bulină

În cazul unui seism mai puternic, mai multe şcoli din Dâmboviţa ar avea probleme. Chiar dacă elevii şi profesorii sunt informaţi în legătură cu comportamentul adecvat în cazul producerii unui seism, sunt probleme privind rezistenţa clădirilor în care se desfăţoară cursurile. Numai puţin de 43 de astfel de obiective au fost identificate de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa.

In fiecare semestru, la nivelul ISJ Dâmboviţa are loc un exercitiu de simulare a unui cutremur, însă simulările nu dau garanţia că elevii, dar şi profesorii, vor ştii ce să facă în cazul unei situaţii reale.

sylva carmen
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite