Echipa EUROPE DIRECT Târgovişte, pregătită să descifreze tainele labirinturilor culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai faimoase labirinturi din istorie este cel construit de arhitectul Dedal pentru regele Minos al Cretei. Acesta ascundea atâtea secrete încât nici creatorul său nu le-a mai putut descifra. Încercarea de a ieşi din labirint a constituit pentru Dedal şi fiul său, Icar, cea mai mare provocare a vieţii.

Pornind de la acest mit, regizorul columbian Enrique Vargas a dezvoltat la începutul anilor 90 o formă de teatru care se bazează pe stimularea simţurilor şi sentimentelor umane – teatru labirint. El mai este denumit şi teatru senzorial şi a fost pus pentru prima dată în scenă de Teatrul Cynefin din Marea Britanie. Astăzi, teatrul labirint este cunoscut ca o metodă de educaţie nonformală care poate fi pusă în aplicare în general pentru a combate stereotipurile, excluziunea socială, încălcarea drepturilor. Deşi este eficientă, pentru că stimulează participanţii să empateze şi îi pune în situaţii dificile, o reprezentaţie de teatru labirint implică multă pregătire şi organizare.

Pentru că în judeţul Dâmboviţa acest tip de teatru este necunoscut, EUROPE DIRECT Târgovişte s-a gândit să-l aducă în atenţia localnicilor. În dorinţa de a se pregăti cât mai bine şi a le oferi participanţilor o reprezentaţie de cinci stele, persoane din echipa centrului au participat în perioada 22 – 27 iulie 2013 la cursul de formare Labyrintheme desfăşurat în capitala Bulgariei, Sofia. Deplasarea a fost finanţată de către programul Grundtvig – Învăţare pe tot parcursul vieţii, acţiunea Mobilităţi de Formare Continuă, gestionat în România de ANPCDEFP. 

Trainingul a fost unul extrem de practic, potrivit stilului de învăţare al adulţilor. Jocurile de teambuilding specifice teatrului labirint, workshop-urile şi excursiile culturale au făcut ca toţi participanţii să deprindă tehnicile unei reprezentaţii reuşite de teatru senzorial. 

Ei s-au convins de acest lucru în cadrul labirintului demonstrativ creat în instituţia gazdă – Muzeul Naţional de Istorie Naturală. Mai mult, ei au acum posibilitatea de a împărtăşi cu cei cu care lucrează cunoştinţele dobândite şi de a realiza o reprezentaţie de teatru labirint în premieră în comunităţile de unde provin.

Toţi participanţii, cursanţi sau formatori - reprezentanţi ai instituţiilor care folosesc educaţia nonformală în activitate din 5 ţări europene (Bulgaria, Italia, Irlanda, Germania şi România) şi-au exprimat dorinţa de colabora pe viitor şi de a crea o reţea de persoane-resursă pentru teatru labirint. EUROPE DIRECT Târgovişte vă invită să-i urmăriţi activitatea, pentru a afla în timp util detalii despre un eveniment care va fi realizat în premieră în Dâmboviţa – prima reprezentaţie de teatru labirint şi care va avea loc în această toamnă. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite