E oficial. Cine nu îşi curăţă terenul de Ambrosia plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

APIA anunţă că, potrivit prevederilor Legii 62/2018, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia.

Măsura este luată pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.  

"În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia si vor fi aplicate si de beneficiarii lucrărilor de construcţii pe terenurile afectate de lucrări", se arată într-un comunicat al APIA Dâmboviţa.

Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publica şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.  

Cât de periculoasă este această plantă

“Iarbă de paragină”, aşa cum o numesc ţăranii - invadează terenurile lăsate pârloagă. Sunt peste un milion de hectare în ţară noastră. Problema e că a apărut deja în parcurile din oraşe şi abia acum autorităţile înţeleg cât este de periculoasă.

Ochi roşii, nas înfundat, buze umflate sunt cele mai comune afecţiuni provocate de această plantă. Iată de ce ambrosia - una dintre sursele principale de alergii cronice în America de Nord şi Europa, a început să fie băgată în seama şi la noi.

Această plantă periculoasă creşte atât în grădini, culturi de cereale şi de floarea soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină.

Ambrosia agreează climă caldă şi ploile de vara, aşa că ultimii ani i-au priit de minune.

    

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite